Különdíjat kapott a magyar versenyző a Fiatal Tudósok Versenyén

2019.09.18. 11:33

Az Európa Unió által évente szervezett, legjelentősebb és legrangosabb tehetség-kutató és – kiválasztó, négyfordulós verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét melyre a világ 40 országából érkeztek középiskolai fiatalok  az idén szeptember 13. és 18. között Szófiában rendezték meg, ahol az egyik magyar fiatal megkapta a különdíjat.

A több tízezer, 14-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2018/2019. évben megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselhette: Vámosi Flórián Balázs és Pósa Péter (Csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése) Kaposvárról, Zsigó Miklós (Moly.Net) Nyiregyházáról) és Mészáros Botond (Magas dimenziójú rendszerek redukciója és vizualizációja).Szilágycseh erdélyi kisvárosból A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette.

Zsigó Miklós az EU Fiatal Tudósok Versenyén.Forrás: Magyar Innovációs Szövetség

A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-4 pályamunkáról a brüsszeli nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei döntőn 40 országból, 100 projekt került a döntőbe, ahol Zsigó Miklós (Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza végzett diákja) „Moly.net" című projektje különdíjat kapott, melynek eredményeként – többek között – egy hollandiai szakmai utazáson vehet részt. A legelterjedtebb gyümölcskultúra, az alma, kártevői ellen feromoncsapdákkal lehet küzdeni.

A kifejlesztett eszköz egy új kialakítású csapda, amelyben Miklós egy jó minőségű kamerát és egy megfelelő mikrokontrollert helyezett el, amelyek távirányítással képet készítenek arról, hogy éppen mi látható a csapdában, illetve hőmérő szenzorokkal hőmérséklet adatokat gyűjt. Ha egy nagyobb gyümölcsösben a kihelyezett molycsapdák adatait elemezzük, akkor képet kaphatunk a molyrajzás térbeli, és időbeli lefolyásáról is. Egy ilyen elemzés segíti a tulajdonost, a megfelelő mennyiségű feromon, ragasztóanyag, illetve permetszer vásárlásában, ezzel előre tud tervezni pénzügyileg is. Az eszköz más csapdák és feromonok felhasználásával más rovarkártevők esetén is használható, nem csak az almamoly esetén.

A nyertes fiatal pályázata, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt, szept. 27-én megtekinthető lesz a Kutatók Éjszakáján.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK