Egyre több szolgáltatóközpont jön Magyarországra

SZIJJÁRTÓ Péter
Szeged, 2019. szeptember 17. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a BP magyarországi üzleti szolgáltatóközpontja megalapításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett szegedi ünnepségen 2019. szeptember 17-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság dimenzióváltáson ment keresztül az elmúlt években - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Szegeden.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a BP magyarországi üzleti szolgáltató központja megalapításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen kifejtette, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság nagy utat tett meg. A bátor vállalati döntések, a magyar emberek teljesítménye és a kormányzati gazdaságpolitika együttállásával sikerült elérni, hogy

az Európai Unió leggyorsabb növekedési ütemét Magyarország tudja felmutatni.

Már 4,5 millió ember dolgozik és fizet adót, amire a rendszerváltás óta nem volt példa, és minden évben sikerült megdönteni az éppen aktuálisan fennálló export- és beruházási rekordokat.

Az új helyzet új gazdaságpolitikai megközelítést igényel. Ezért a teljes foglalkoztatás küszöbén állva,

2019. október 1-jétől új beruházás ösztönzési rendszert indít a kormány, amelyben a munkahelyek létrehozása már nem szerepel a Magyarországra érkező beruházások költségvetési támogatásának feltételei között.

A magyar gazdaság átalakulásában fontos szerep jut a szolgáltatóközponti ágazatnak, amely elsősorban a fiatal, jól képzett, több nyelvet beszélő fiatalok számára kínál versenyképes munkalehetőséget. A nagyvállalatok eleinte a legegyszerűbb feladatokat látták el magyarországi központjaikból, mára azonban a matematikai modellezés, a könyvelés vagy a magas szintű informatikai támogatás is az 50 ezer munkavállalót foglalkoztató 110 hazai szolgáltatóközpont tevékenysége között szerepel.

A kormány tavaly tíz új ilyen központ létrehozásáról kötött megállapodást, és jelenleg is hétről tárgyal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a BP magyarországi üzleti szolgáltatóközpontja megalapításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett szegedi ünnepségen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az ágazat egyik legjelesebb képviselője, a BP akkor szavazott bizalmat Magyarországnak, amikor kevesen tettek így. A cég 35 milliárd forintot meghaladó magyarországi beruházásához a kormány mintegy 5 milliárd forinttal járult hozzá.

A BP a világ 78 országban van jelen 73 ezer munkatársával, közülük kétezren Budapesten dolgoznak, a cég hat globális szolgáltatóközpontja közül a legjelentősebben. A vállalat bevételei tavaly 24 százalékkal nőttek globálisan, a magyar részleg ezt is meghaladta a 28 százalékos bővüléssel.

Camille Drummond, a BP Global Business Services alelnöke kifejtette, a cég kettős mérföldkőhöz ért: szolgáltatóközpontja tíz éve kezdte meg tevékenységét Magyarországon, szegedi alkalmazottainak száma pedig elérte az ötszázat. A BP együttműködik a Szegedi Tudományegyetemmel, ennek köszönhetően az üzleti tanulmányokat folytató diákok napi gyakorlatra tehetnek szert a multinacionális szervezetnél.