Elég nagy bajban van Hongkong

2019.09.21. 11:04

A hongkongi kormány megpróbált segítséget kérni komoly PR cégektől megtépázott hírnevének helyreállítása érdekében, mert azt erősen rombolják a hetek óta tartó kormányellenes tüntetések. Ám egyik cég sem vállalta a felkérést.

Carrie Lam, Hongkong kormányzója augusztus végén közölte a város üzletembereinek egy csoportjával, hogy a kormány nyolc globális PR-céghez fordult, hogy segítsenek újjáépíteni Hongkong imázsát, ám négy „azonnal elutasította, mondván, hogy ez ártana jó hírnevüknek", kettő pedig később mondott nemet.

Jelenleg úgy tűnik, hogy mindenki elutasítja a kormány felkérést. A Guardian kérdésére válaszul a hongkongi kormány információs szolgálata azt írta, hogy a pályázat érvénytelen volt, mivel az ajánlati időszak végéig nem érkezett licit.

A kormány bevallotta, hogy nincs azonnal bevethető terve arról, hogyan kellene javítani Hongkong hírnevén.

Egyetemisták és tanárok egy tüntetésen HongkongbanForrás: AFP/Anthony Wallace

Carrie lam azt is mondta, hogy nem ért egyet a Moody's hitelminősítő döntésével a hongkongi kilátások stabilról negatívra változtatásával, ám azt elismerte, hogy a tüntetéseken tapasztalható erőszakos cselekedetek elkerülhetetlenül aláássák és befolyásolják Hongkong üzleti környezetének nemzetközi megítélését.

A hongkongi kormány terve a júniusban indult tüntetések első hullámát követően Hongkong külföldiekben élő képének javítására, valamint a válság kezelésére javasolt PR stratégiára szólított fel. A kampány célja az ázsiai, európai és észak-amerikai „üzletemberek, befektetők, vállalkozók, politikusok és magas jövedelmű szabadidős és üzleti utazók" meggyőzése volt.

Az ellentmondásos kiadatási törvényjavaslat elleni tiltakozások júniusban kezdődtet.   

Lam késedelmesen bár, de visszavonta a felfüggesztett törvényjavaslatot két héttel ezelőtt, de ez sem tudta megállítani az újabb tüntetéseket, mivel az elmúlt három hónapban nőtt a rendőri brutalitás miatti harag, és sokan túl kevésnek, túl elkésettnek gondolják a javaslat visszavonását.

Forrás: Theguardian.com