Elég nagy bajban van Hongkong

Hongkong, sztrájkoló diákok, tüntető diákok, élőlánc, diáktüntetés
Students, alumni and teachers in the Mid-Levels area take part in a joint ‘school human chain rally’ in Hong Kong early on September 9, 2019. - The protests over the last 14 weeks were lit by a now-scrapped plan to allow extraditions to the authoritarian mainland, seen by opponents as the latest move by China to chip away at the international finance hub's unique freedoms. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)
Vágólapra másolva!
A hongkongi kormány megpróbált segítséget kérni komoly PR cégektől megtépázott hírnevének helyreállítása érdekében, mert azt erősen rombolják a hetek óta tartó kormányellenes tüntetések. Ám egyik cég sem vállalta a felkérést.
Vágólapra másolva!

Carrie Lam, Hongkong kormányzója augusztus végén közölte a város üzletembereinek egy csoportjával, hogy a kormány nyolc globális PR-céghez fordult, hogy segítsenek újjáépíteni Hongkong imázsát, ám

négy „azonnal elutasította, mondván, hogy ez ártana jó hírnevüknek", kettő pedig később mondott nemet.

Jelenleg úgy tűnik, hogy mindenki elutasítja a kormány felkérést. A Guardian kérdésére válaszul a hongkongi kormány információs szolgálata azt írta, hogy a pályázat érvénytelen volt, mivel az ajánlati időszak végéig nem érkezett licit.

A kormány bevallotta, hogy nincs azonnal bevethető terve arról, hogyan kellene javítani Hongkong hírnevén.

Egyetemisták és tanárok egy tüntetésen Hongkongban Forrás: AFP/Anthony Wallace

Carrie lam azt is mondta, hogy nem ért egyet a Moody's hitelminősítő döntésével a hongkongi kilátások stabilról negatívra változtatásával, ám azt elismerte, hogy a tüntetéseken tapasztalható erőszakos cselekedetek elkerülhetetlenül aláássák és befolyásolják Hongkong üzleti környezetének nemzetközi megítélését.

A hongkongi kormány terve a júniusban indult tüntetések első hullámát követően Hongkong külföldiekben élő képének javítására, valamint a válság kezelésére javasolt PR stratégiára szólított fel. A kampány célja az ázsiai, európai és észak-amerikai „üzletemberek, befektetők, vállalkozók, politikusok és magas jövedelmű szabadidős és üzleti utazók" meggyőzése volt.

Az ellentmondásos kiadatási törvényjavaslat elleni tiltakozások júniusban kezdődtet.

Lam késedelmesen bár, de visszavonta a felfüggesztett törvényjavaslatot két héttel ezelőtt, de ez sem tudta megállítani az újabb tüntetéseket,

mivel az elmúlt három hónapban nőtt a rendőri brutalitás miatti harag, és sokan túl kevésnek, túl elkésettnek gondolják a javaslat visszavonását.

Forrás: Theguardian.com