A Facebook és a londoni rendőrség megidézi az egyik Spielberg-filmet

2019.09.18. 19:01

Együttműködésre lép a közösségi médiaóriás Facebook és a London Metropolitan Police, annak érdekében, hogy elejét vegyék a jövőbeni terrorakciók és más, élet- és vagyonellenes cselekmények online közvetítésének. Az első értékelések szerint, a technológiai előrelépés céljával megvalósuló szokatlan szövetség eredménye hasonlíthat majd egy nagysikerű sci-film vezérgondolatához, ami szerint a bűnt már nagyon korán, a cselekmény felmerülésekor sikerül azonosítani.

A londoni rendőrség a jövőben megosztja az állomány által használt testkamerák rögzítette felvételeket annak érdekében, hogy a Facebook azok révén fejleszthesse mesterséges intelligencia algoritmusait, amelyek az erőszakos, életellenes bűncselekmények kiszűrését végzik platformjaikon - írja a Quartz. Ennek az lehet a jelentősége, hogy a jövőben így nagyobb eséllyel lehetne elejét venni annak, hogy terroristák vagy más bűnözők, online közvetíthessék akcióikat a digitális térben, ismertette az együttműködés hátterét a közösségi médiavállalat rendőrségi kapcsolattartója.

A most bejelentett megállapodás előzménye, hogy a Facebookot rengeteg támadás érte, mert automatizált rendszerei nem állították meg időben a közelmúltban az új-zélandi terrortámadás videójának terjedését.

Ahogy az Origo megírta, az egyik fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. Mielőtt eltávolították volna, a felvétel több száz megosztást kapott a Facebookon.

Rendőrtiszt Dél-Walesben, egy terrortámadás kapcsán folytatott nyomozás helyszínénForrás: AFP/Geoff Caddick

A Facebook most közzétett egy állásfoglalást, melyben leírják, milyen lépéseket tesznek azért, hogy a hozzájuk tartozó platformokon a gyűlölettartalmak és az extrém cselekmények nyilvánosságra kerülését eredményesebben korlátozzák. Ebben jelezték, algoritmusaik nem voltak elég fejlettek ahhoz, hogy az új-zélandi esetnél működésbe hozzák azokat az automatikákat, amelyek gátat vethettek volna a támadásról szóló videó terjedésének. A cég jelezte, a háttérben futó rendszereik korábban már sikeresen vizsgáztak az olyan nemzetközileg ismert terrorszervezetek elleni küzdelemben, mint az ISIS vagy az al-Kaida, mivel azokat célzottan ezekre fejlesztették ki. A vállalat további új technológiai fejlesztéseket helyezett kilátásba más formájú terrorcselekmények felismerése és digitális térben való terjedésüknek tiltásához.

A londoni rendőrségtől kapott felvételektől sokat vár a Facebook, már ami az algoritmusok fejlődését illeti. Ezek kapcsán egy kommentár megjegyzi, a helyzet emlékeztet arra, amit Steven Spielberg egyik nagysikerű filmjében, a Magyarországon Különvélemény címen bemutatott sci-fiben látni. Ebben a rendőri erők már azelőtt lecsapnak a bűnözőkre, mielőtt azok cselekményük megvalósításába kezdtek volna, pusztán az elkövetés gondolata és az elhatározás alapján.

Tom Cruise "gondolatrendőrként" a Különvélemény című filmbenForrás: DreamWorks

"A Facebook technológiája segíthet abban, hogy sokkal előbb felismerjük a tűzfegyveres támadásokat, mint korábban, és a rendőri erők világszerte hamarabb tudjanak azokra reagálni", fogalmazza meg a londoni rendőrség különleges műveleti egységétől az egyik tiszt, Neil Basu.

A rendőrség ígéretet tett arra is, hogy felvételeit más technológiai vállalatokkal is megosztja ugyanezen célok érdekében. A Facebook egyébként már az Egyesült Államok egyik rendfenntartó szervezetével is együttműködésre lépett ugyanezen okból, de az eddig nem kapott nyilvánosságot, melyik testülettel.

Kérdés ugyanakkor, hogyan lehet harcolni a kisebb, kevésbé látogatottabb felületeken terjedő tartalmak megosztása ellen. Szakértői megjegyzések szerint ugyanis megfigyelhető, hogy a radikalizálódott személyek előéletüket tekintve inkább a kisebb, kevésbé szem előtt lévő internetes oldalakhoz köthetők.