Már megint gyarapodott Bill Gates vagyona

2019.09.18. 20:02

Bill Gates a világ második legvagyonosabb embere Jeff Bezos mögött. A Bloombergnek adott interjúban azt is elárulta, mi kellett az újabb, 17 milliárdos vagyongyarapodáshoz.

A titok nem is annyira titok, mint inkább némileg eltérő befektetési stratégia attól, amit a legvagyonosabb emberek általában követnek.

Míg ugyanis a világ gazdagjainak többsége pénzének nagyját készpénzben tartja vagy más befektetési formákba teszi, Gates következetesen kitart amellett, hogy vagyonának 60 százalék fölötti aránya mindig részvényekben legyen.

Ezzel magyarázható az, hogy igen jó időszakot a háta mögött tudva, megerősítette második helyét a vagyonosok ranglistáján, 106 milliárd dollárral.

Bill Gates a világ második legvagyonosabb embereForrás: AFP/2017 Getty Images/Jamie Mccarthy

Ugyanakkor Gates a megszerzett összeg kétszeresét, 35 milliárd dollárt fordított jótékony célokra, elsősorban olyan globális jelentőségű kérdések, mint a világ felzárkózó térségeinek egészségügyi helyzete, az oktatás hozzáférhetővé tétele az abból kimaradtak számára, valamint élelmezési és klímaváltozással foglalkozó ügyek kapcsán. Gates filantróp tevékenységét főleg a feleségével közös alapítványán keresztül gyakorolja.

A CNBC-nek nyilatkozó szakértők Gates befektetési stratégiája kapcsán megjegyzik, hogy azért, mert egy milliárdos ezt az utat választotta, az nem jelenti azt, hogy minden befektetőnek követnie kellene. A kommentárok szerint a befeketési döntéseket mindenkinek saját céljaihoz és kockázatvállalási hajlandóságához kell igazítania.