Abdul-Azíz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter bejelentette, hogy a királyság olajellátása visszatért az Aramco szaúdi olajvállalat létesítményei ellen a hétvégén végrehajtott támadásokat megelőző szintre.

A tárcavezető egy rijádi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az elmúlt két napban a támadások miatt kiesett termelés több mint felét sikerült helyreállítaniuk, megközelítőleg a teljes termelés 50 százalékát.

Az Aramco egyik olajfinomítójaForrás: UIG via Getty Images/Myloupe

A szaúdi Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját szombaton érték dróntámadások, amelyek végrehajtójaként a jemeni húszi síita lázadók jelentkeztek. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azonban a húszikat támogató Iránt tette felelőssé ezekért és a korábbi támadásokért.

Teherán elutasította az erről szóló vádakat, amelyeket Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő "őrültségnek" és "elfogadhatatlannak" minősített.

A szaúdi energiainfrastruktúrát több támadás érte azóta, hogy Rijád az arab katonai koalíció vezetőjeként beavatkozott Jemenben a húszik ellen, az idén május és augusztus között is.

Szerda délelőtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 6,92 százalékos csökkenéssel 64,55 dolláron állt. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti jegyzése 6 százalékkal 59,34 dollárra esett.

IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

A szaúdi olajterminálok elleni hétvégi támadások következtében 5,7 millió hordóval csökkent a napi olajkitermelés, ami több mint a fele a szaúdi termelésnek, és mintegy öt százaléka a világ napi olajkitermelésének.

Az egyik támadás az Abkaik kormányzóság Bukjak nevű helységében lévő olajterminált érte, amely az Aramco szaúdi olajvállalat közlése szerint a világ legnagyobb olajfinomítója. A másik célba vett terminál a Huraisz kormányzóságban lévő olajmezőhöz tartozik, amely a második legnagyobb olajmező az országban. Az üzemekben robbanások történtek és tűz ütött ki. A tüzeket rövid időn belül eloltották, senkinek sem esett baja.