Szijjártó Péter: A magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. szeptember 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gazdasági témájú sajtótájékoztatót tart a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. szeptember 12-én. A magyar emberek munkája világszinten versenyképes, tudásuknak és képzettségüknek köszönhetően a belföldön előállított termékek és szolgáltatások mindenütt keresettek - jelentette ki Szijjártó Péter. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar, ennek fejlődéséhez elengedhetetlen a beszállítói ipar folyamatos fejlesztése - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a tömegközlekedési eszközgyártás területén tevékenykedő Hübner-H Gumi- és Műanyagipari Kft. 3,4 milliárd forint értékű beruházásának bokrétaünnepségén szerdán Nyíregyházán.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter hangsúlyozta, a német tulajdonú vállalkozás termékeinek 98 százalékát exportálja, ezáltal a magyar exportteljesítményhez is hozzájárul.

- hangoztatta a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hozzátette, ez teljesen reális célkitűzés a következő egy-két évre, mivel a szektor 2018-as 8500 milliárd forintos termelési teljesítménye 13 százalékkal növekedett az év első hét hónapjában.

Szijjártó Péter a beruházásról azt mondta, az új, világszínvonalú technológiával felszerelt gyártócsarnok építésével a mintegy 850 munkavállalót foglalkoztató Hübner-H Kft.

125 munkahelyet új teremtett, amit a kormány 844 millió forint vissza nem térítendő támogatással segített.

A beruházásért komoly verseny volt a Hübner-csoporton belül, amely többek között Brazíliában, Kínában és az Egyesült Államokban is rendelkezik érdekeltségekkel. Ilyen versenyben sikerült a kifejezetten magas technológiai színvonalat képviselő fejlesztést Nyíregyházára elhozni, ami megtiszteltetés Magyarországnak - tette hozzá a miniszter.

Ez a beruházás tovább erősíti a német-magyar gazdasági együttműködést - mondta, megjegyezve, Németország továbbra is Magyarország első számú kereskedelmi partnere.

Szijjártó Péter azt is megemlítette, 90 milliárd forintból indultak el fejlesztések Nyíregyházán, a város 2010 óta "irigylése méltó" fejlődési pályát járt be.

Folyamatban van a bujtosi uszoda kivitelezése, elkezdődött az új atlétikai centrum építése, kerékpárutak és szállodák épültek, zajlik a barnamezős területek rehabilitációja - sorolta Szijjártó Péter. Hozzátette: a kormány készen áll arra, hogy folytatódjanak a beruházások, amennyiben a nyíregyháziak Kovács Ferenc polgármestert tüntetik ki bizalmukkal októberben.

Ingo Heerdt ügyvezető igazgató elmondta, a csuklós buszokhoz és sínes járművekhez gyártott átjáró- és csuklórendszerek mellett a speciális gumiipari termékek - az ablakok és ajtók tömítésére szolgáló gumiprofilok és gumikeretek - gyártása is nagy ütemben fejlődik cégnél.

A 8600 négyzetméteres, 2020 februárjára elkészülő új gyártócsarnokkal termelési kapacitását és technológiai felszereltségét bővíti a cég

- közölte az ügyvezető igazgató.

A németországi Kasselban alapított Hübner GmbH & Co KG az egyik legrégebbi tradícióval rendelkező cég a tömegközlekedési eszközgyártás területén. A ma már több mint 3300 alkalmazottat foglalkoztató világvállalat leányvállalatai megtalálhatóak Brazíliában, az Egyesült Államokban, Kínában, Dél-Afrikában, Malajziában és Indiában, valamint Európa számos országában is.

A nyilvános cégadatok szerint a magyar leányvállalat 2018-ban 16,3 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 1,1 milliárd forint adózott eredményt ért el.