A kanadai Lucara Diamonds nevű vállalat újabb rekordfogásról jelentett a Botswanában működő Karowe bányából - írja a Mining.com.

Drágakő minőségű, a fehérgyémántok közé sorolt, 123 karátos kő került elő Karowe bányából, onnan, ahonnan az eddigi legnagyobb, Afrikában talált gyémánt is származik. A cég közleménye szerint ércőrlésből sikerült kinyerni a követ. A bánya egyébként is figyelemre méltó, mert 2012-ben kezdte meg kereskedelmi célú működését, és máris rengeteg értékes találattal büszkélkedhet.

Az 1758 karátos Sewelô mellett innen került a piacra a Lesedi La Rona, az óriási, 1109 karátos gyémánt, melyet megvásárlója később több darabra vágatott.

Az 1109 karátos, óriási nyersgyémánt, a "Lesedi la Rona" is innen került előForrás: AFP/2016 Getty Images/Donald Bowers

Ez utóbbi lelőhelyéről emelték most ki az új leletet.

A Karowe bányában idén eddig huszonkét, 100 karátosnál nagyobb gyémántot találtak, ezek közül nyolc 200 karátnál is nagyobb volt. A Lucara újrafeldolgozóba vitte a bánya korábbi hulladékát, és abból további huszonkilenc, 100 karátnál nagyobb gyémánt került elő.

Az év eleje óta a cég 19 gyémántot értékesített, mindegyik ára meghaladta az 1 millió dollár. Ezen belül hét drágakőért 2 millió dollárnál is többet kaptak, egyért pedig 8 millió dollárnál is magasabb árat fizetett a vevője.

A Lucara közölte, nagyon elégedett a Karowe-projekttel, az innen előkerülő különleges minőségű gyémántok a vállalat teljes bevételének 70 százalékát adják.