Veszélyes kávésbögrét hívtak vissza

above beverage break business coffee coffee cup communication computer connection data desk device digital drink education floor global communications hand holding home internet keyboard laptop letter mobility mug phone room smartphone social networking s
46577400 - laptop and coffee cup in girls hands sitting on a wooden floor
Vágólapra másolva!
Magas formaldehid kioldódást mért kínai, bambuszrostot tartalmazó, melamin anyagú kávésbögréből a lengyel hatóság. A termékből Magyarországra is szállítottak.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri, hogy

aki vásárolt a bögréből, ne használja.

A kifogásolt termék a melamin anyagú, hordozható kávésbögre bambuszrosttal, melyet a KIK üzletek forgalmaztak.

Képünk illusztráció! Forrás: Origo

Tételszáma 71646971, RASFF referenciaszáma pedig 2019.2926.

A hivatal az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült az esetről.

A hatóság felvette a kapcsolatot a termék hazai forgalmazójával, aki az anyavállalat felhívása alapján levette polcairól a problémás terméket.

A formaldehid olyan vegyület, amelyet főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használnak, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is. Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén.

A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be. Nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszú távon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát - ismerteti honlapján a Nébih.