Harmadszor is lesújtott egy pénzügyi vállalkozásra az MNB

hotel széf safe
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedély nélküli széfszolgáltatás miatt ismételten eltiltotta e tevékenység végzésétől a fővárosi "Hársfa Gold" Szolgáltató Kft.-t és újabb, ezúttal 15 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki a cégre. A jegybank következetesen fellép a korábbi tiltása ellenére tovább működő jogosulatlan szolgáltatókkal szemben (is).
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti vizsgálata során megállapította, hogy

a budapesti "Hársfa Gold" Szolgáltató Kft. ("Hársfa Gold") a jegybank korábbi tiltása ellenére továbbra is üzletszerűen végzett az MNB engedélye nélküli pénzügyi tevékenységet.

Mint emlékezetes, a jegybank már 2016 decemberében közzétett végzésében azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság bármely, az MNB engedélyéhez/bejelentéshez kötött tevékenységet, különösen széfszolgáltatást végezzen. Az MNB ezzel egy időben figyelmeztetést helyezett el honlapján, s bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést is tett, majd vizsgálata lezárultával

2017 novemberében határozatában 66 millió forint bírságot szabott ki a "Hársfa Gold"-ra, és véglegesen eltiltotta az engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységtől.

Utóbbi a határozattal szemben bírósági eljárást kezdeményezett. E pert az MNB jogerősen megnyerte, az ítélettel szemben a „Hársfa Gold" kezdeményezésére a Kúria előtt felülvizsgálati eljárás zajlik.

Forrás: Shutterstock/ Protasov AN

Az MNB most lezárult vizsgálata megállapította, hogy a társaság mindezek ellenére továbbra is a bárki számára elérhető üzlethelyiségében – üzletszerűen, írásban kötött megállapodások alapján, díjfizetés fejében, folyamatosan – a tulajdonában álló széfeket bocsátott ügyfelei rendelkezésére. A trezorok bérlői vagyontárgyaikat maguk helyezhették el és vehették ki azokból.

Az MNB ma publikált határozatában emiatt

a "Hársfa Gold"-ot 15 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, s ismételten megtiltotta számára a jogosulatlan széfszolgáltatási tevékenység végzését.

A bírságösszeg kapcsán az MNB figyelembe vette a jogosulatlan tevékenység révén megszerzett bevételeket, valamint azt a tényt, hogy a "Hársfa Gold" a jegybank korábbi határozatát figyelmen kívül hagyva, azt megsértve folytatta tevékenységét. Az MNB korábbi feljelentése alapján a "Hársfa Gold" tevékenységével kapcsolatos büntetőeljárás még folyamatban van, így az MNB határozatát az ügyben illetékes nyomozó hatóság rendelkezésére bocsátja.

Forrás: Dremastime

A jegybank már tavaly közleményben jelezte: haladéktalanul tájékoztatja a nyomozó hatóságokat és szükség esetén újabb piacfelügyeleti vizsgálatot is indít azon szolgáltatóknál/magánszemélyeknél, amelyek az MNB korábbi tiltó határozata dacára folytatják jogosulatlan tevékenységüket.

Az engedély nélküli széfszolgáltatást nyújtó cégek az ügyfelekben hamisan alakítanak ki biztonságérzetet.

Ezek ugyanis az MNB engedély megszerzéséhez szükséges szigorú személyi, tárgyi és informatikai feltételeknek jellemzően nem felelnek meg. Az MNB most közzétett döntése semmilyen formában nem érinti a "Hársfa Gold" széfjeiben elhelyezett értékek visszaszolgáltatási kötelezettségét.