Újra New York lett a világ vezető üzleti központja

New York City - Helicopter tour HORIZONTAL
The Charging Bull (Wall Street Bull) near Wall Street in New York City, USA, 08 March 2014. Photo: FELIX HOERHAGER
Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás szerint New York egyre nagyobb ütemben hagyja le Londont a világ üzleti központjainak listáján. Ezzel együtt viszont az ázsiai városok is igen előkelő helyezéseket értek el, különösen a pénzügyi technológia területén.
Vágólapra másolva!

New York ismét maga mögött hagyta Londont a világ legfontosabb pénzügyi központjai között – derül ki a Z/Yen csoport és a China Developement Institute (CDI) 26. alkalommal elkészített éves kutatásából. New York összesen 790 pontot ért el a 104 várost vizsgáló mutatóban.

Az amerikai metropolisz 17 ponttal verte meg Londont, és a Wall Street otthona több területen is az élven végzett.

Ezek között van az üzleti környezet, az emberi erőforrás, az infrastruktúra, a pénzügyi szektor, a fejlesztések, valamint a reputáció.

A brit főváros 773 pontot ért el, azonban ezzel éppen csak megelőzte a harmadik Hongkongot. Mindkét város esetében izgalmas lesz azonban a következő időszak. London helyezését továbbra is befolyásolhatják a brexit körüli bizonytalanságok, míg Hongkong megítélésében az a kérdés, mennyire romlik le a városállam megítélése az idei tüntetéshullámok hatásai következtében.

Egyre erősebbek a kínai városok a pénzügyi központok között Forrás: AFP/Johannes Eisele

A lista élére az említett három város mellé Szingapúr (762 pont), illetve Sanghaj (761) került be. Ez a két település tartotta a helyezését a tavalyi évhez képest.

Érdekesség azonban, hogy a top 10-ból 7 város az ázsiai, illetve csendes-óceáni térségben található.

A Z/Yen vezetője, Michael Mainelli ezzel együttjelezte, ahogy tovább folytatódik a kiélezett verseny a lista élvonalában, úgy Londont hamarosan egynél több város is megelőzheti. Nem csupán a folyamatosan erősödő ázsiai városok jelentenek ugyanis kihívást London számára, de az egyre meghatározóbbnak számító Párizs is – tette hozzá a szakember.

A mostani lista azonban az eddigiekhez képest egy újdonságot is tartogatott. Most először készítettek egy külön listát arra vonatkozóan, hogy felmérjék a pénzügyi technológiai vállalatok szerepét és jelenlétét az egyes városokban.

Ebből pedig az derült ki, hogy a kínai pénzügyi központok abszolút uralják a területet. A lista első 7 helyezettjéből 5 Kínában található.

A világ második legnagyobb gazdaságán kívülről olyan városok fértek fel a top 10-es listára, mint New York, London, Szingapúr, San Francisco, valamint Chicago.

A pénzügyi technológiai listát Peking vezeti 776 ponttal, melyet Sanghaj követ 762 ponttal. A bronzérmes New York lett 759 ponttal.