Kiderült, miként hajtja az éjszakai élet a kínai Szilícium-völgy gazdaságát

Breathtaking view of Shenzhen city China Chinese city Sencsen Kína
Night view of skyscrapers and high-rise buildings in Futian district, Shenzhen city, south China's Guangdong province.
Vágólapra másolva!
Meglepő, de a Kína Szilícium-völgyének tekintett, úgynevezett Greater Bay Area, vagyis a Gyöngy-folyó torkolatának környéke, nem pusztán a technológiai vállalatok koncentrálódásának és a jelentős kormányzati háttértámogatásoknak köszönheti gazdasági sikerét. Hanem - írja az Asia Times - az "éjszakai gazdaságnak" is. Vagyis a soha nem alvó, egyre nagyobbakká váló városoknak és a kínai fiatalok éjszakai életének.
Vágólapra másolva!

A Gyöngy-folyó deltájának környéke, különösen Kanton tartománya, egyre gazdagabb és egyre nagyobbra növő kínai metropoliszoknak ad otthont. Kanton városa mellett Sencsen, Dongguan és Foshan is egyre fontosabb nagyvárosa lesz az elmúlt évtizedekben megindult fejlődésnek. De nem pusztán a hagyományos, majd újabban a digitális technológiákra épülő iparágak pörgetik a gazdaságot, hanem az éjszakai élet is. A Yicai.com kínai pénzügyi portál rangsora szerint 2017-ben, az imént felsorolt városok mind ott vannak a tíz, legerősebb "éjszakai gazdasággal" rendelkező kínai város között.

Az előrejelzések szerint a gazdaságnak ez az időbeni szelete mind fontosabb lesz Kínában, és

2020-ban várhatóan 3 milliárd jüannyi (mintegy 126 milliárd forintnyi) teljesítmény kötődik majd ahhoz.

Az Asia Times saját felmérést készített erről az egyébként régi hagyományokkal bíró, de modern köntösben mutatkozó jelenségről. Eszerint a válaszadók 60 százaléka általában otthon tölti estéit, nem számít, hogy hétvégéről vagy hétköznapról van-e szó. Egy másik felmérés szerint, melyet az irodai munkakörökben dolgozók körében végeztek, az országos arány az estéket otthon töltők tekintetében 83 százalék.

Éjszakai felvétel Sencsen városáról Forrás: AFP/ Imaginechina/Liang Xiashun

A térségben élő válaszadók másik része (40 százalék) azonban esténként vacsorázni jár barátaival, moziba megy, vásárol vagy edzőteremben tölti az idejét

Egyszóval esti, éjszakai életet él, ami az ehhez kapcsolódó költésekben is megnyilvánul.

A felmérés szerint a térségben élők többségében fiatal kínaiak:

  • 29 százaléka 4.000 jüannál (kb. 17 ezer forint) többet költ egy hónapban fogyasztási cikkekre, túl a szokásos havi kiadásokon;
  • 4 százalékuk pedig 10.000 jüannál is többet - ez valamennyivel magasabb az országos átlagnál;
  • a térségben élő minden 10 emberből 7,5 szívesebben vásárol éjszaka (az országos átlag 6,5);
  • a fogyasztók 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kiadásaik 30-50 százalékát az esti órákban költik el;
  • a válaszadók 79 százaléka úgy nyilatkozott, hogy néha későn étkezik, míg minden ötödik közülük rendszeresen nassol éjfél körül.

A jelenség még a kínai államtanács figyelmét is felkeltette, amely ajánlást készített a térség helyi kormányzatai számára az ebben rejlő potenciál jobb kihasználására.

Eszerint 2021-re tovább kell növelni az éjszaka is nyitva tartó kereskedelmi egységek számát, és bővíteni kell a késő esti vendéglátást vállaló éttermek körét is.

A Greater Bay Area hatalmas gazdasági erejű övezetet képvisel. A Hongkong és Makaó különleges státuszú területekkel együtt, a 11 nagyváros együttesen 70 millió ember otthona. 2017 végén 400 ezer milliárd forintnak megfelelő gazdasági teljesítményt nyújtott, jelentékeny vásárlóerővel.