Egyre több szlovák cég kerül magyar kézbe

2019.09.23. 20:31

Folyamatosan növekszik a magyar vállalkozók jelenléte Szlovákiában. Nem írják át a céget Magyarországra, így az továbbra is Szlovákiában vállalkozik és adózik, csupán a cégtulajdon cserél gazdát egy szlovák és egy magyar állampolgár közt.

2014 óta nagyjából 3500 szlovákiai cég került magyar kézbe - írja a pozsonyi Új Szó. A legtöbb szlovák cég elsősorban a magyar határ mentén cserél gazdát, ahol Szlovákiában magyar nemzetiségűek laknak.

Tavaly 593 szlovákiai cég került magyarok tulajdonába, az idei évben pedig az első fél évben 386. A pozsonyi lap ezeket a számokat a Bisnode Slovensko tanácsadó cég elemzéséből idézi. Mint a cég elemzője elmondta a lapnak, a tulajdonosváltás nem azt jelzi, hogy ezek a cégek elköltöztek volna Magyarországra, továbbra is Szlovákiában vannak bejegyezve és itt is vállalkoznak, csupán a szlovákiai tulajdonost váltotta le egy magyar állampolgársággal rendelkező.

A szlovák-magyar határ nem akadálya annak, hogy a magyarok céges tulajdonhoz juthassanak SzlovákiábanForrás: MTI/Komka Peter

Nem új irány a magyar állampolgárságúak cégvásárlása Szlovákiában, hiszen az elmúlt öt évben mintegy 3500 szlovákiai cég került már magyar kézbe. Az idei első fél év növekvő számai azonban azt jelzik, hogy ez a folyamat most felgyorsult, így idén vélhetően több cég vált majd szlovákról magyar tulajdonra, mint tavaly.

A Bisnode szlovák elemzője szerint a magyarok cégfelvásárlásának oka a földrajzi közelség mellett az, hogy Szlovákia déli járásaiban népes magyar kisebbség él. Mint a felmérésből kiderül, a legtöbb cég valóban Szlovákia déli részén cserél gazdát szlovákok és magyarok között, így Nyitra megyében 106, Pozsony környékén 70, Besztercebánya környékén 67, Kassa környékén 47, míg Nagyszombat megyében 43 cégfelvásárlás történt a magyarok által az idei év első fél évében.

Forrás: Ujszo.com