Kína leállította a dél-koreai sertéshús importját, miután Szöul hivatalosan jelentette: az országban is megjelent az afrikai sertéspestis a haszonállatok között - írja az Asia Times.

Dél-Korea Phadzsu térségéből, a két Koreát elválasztó határzóna közeléből jelentette az első hivatalos afrikai sertéspestis-esetet a járvány kitörése óta. Júniusban a szöuli kormány úgy nyilatkozott, "igen valószínű", hogy a kór Észak-Koreából átjutott a határon, ezért megelőző intézkedéseket vezettek be azért, hogy a hízók és a vadon élő állatok között ne jöhessen létre semmiféle kapcsolat. Észak-Korea akkor azt közölte a WHO állategészségügyi részlegével, hogy több tucat hízót veszített el azért, mert a kínai határhoz közeli gazdálkodásokban megjelent a vírus. Úgy tűnik, a sertéspestis most átjutott Észak-Korán is, és már a déli országrész állatállományát fenyegeti.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/An Xin

Most a szöuli agrárminiszter azt jelentette be, hogy három farmon összesen 3.950 sertést kellett levágni a sertéspestissel való érintettség miatt.

Kína röviddel a bejelentés után, azonnal tiltást rendelt el a dél-koreai sertéshús importjára.

Az ország - ahol a sertéshús az egyik legfőbb fehérjeforrás - egyre nagyobb károkat szenved el a járvány miatt, a hús ára egy év alatt majdnem 50 százalékkal emelkedett. Peking pedig - mivel a kereslet nem csökken - minden létező készletet felvásárol a piacokról ami globális áremelkedést eredményezett, valamint kénytelen felszabadítani stratégiai tartalékait is. Kína eddig hivatalosan 1,1 millió sertés kényszervágását ismerte el az afrikai sertéspestis miatt, ám elemzők szerint, a valódi szám ennél jóval magasabb, akár a többszöröse is lehet.

A kínai vámügynökség közölte: a korábbinál is szigorúbb előírások szerint ellenőrzik a Dél-Koreából érkező szállítmányokat, ha szükséges, kibővítik a karaténra vonatkozó szabályokat, sőt, az utazók poggyászai is alaposabb ellenőrzésen esnek át. Továbbá közölték, automatikusan megsemmisítenek minden illegális sertéshús-szállítmányt. 

A kereskedelmi ügyekért felelős miniszter ugyanakkor azt közölte, a piacok ellátása "általában véve garantált".

A bejelentések nem sokkal azelőtt történtek, hogy Kínában elkezdődne az egy hetes ünnepségsorozat a Kínai Népköztársaság megalapításának 70. éves évfordulójára.

Külföldi elemzők szerint egyelőre nem látni a végét a kínai sertéspestis krízisnek.