Újabb helyen bukkantak sertéspestisre, Kína tovább szigorít az importon

sertéspestis illusztráció
Hogs are pictured at a pig farm in Linquan county, Fuyang city, east China's Anhui province, 5 July 2019. The State Council, China's cabinet, on Wednesday made public a guideline to tighten prevention and control of the African swine fever. The guideline called for more efforts on the supervision on the whole chain of the country's pig industry. Tougher regulation will be adopted to strengthen disease prevention and control of farming, transportation and slaughtering of pigs, according to the guideline. Companies are required to test raw pork for the infectious disease before processing pork products, and authorities will step up oversight on producers and crackdown on illegalities during the process. China will also strengthen entry and exit inspection and quarantine as well as the fight against pig smuggling.
Vágólapra másolva!
Kína leállította a dél-koreai sertéshús importját, miután Szöul hivatalosan jelentette: az országban is megjelent az afrikai sertéspestis a haszonállatok között - írja az Asia Times.
Vágólapra másolva!

Dél-Korea Phadzsu térségéből, a két Koreát elválasztó határzóna közeléből jelentette az első hivatalos afrikai sertéspestis-esetet a járvány kitörése óta. Júniusban a szöuli kormány úgy nyilatkozott, "igen valószínű", hogy a kór Észak-Koreából átjutott a határon, ezért megelőző intézkedéseket vezettek be azért, hogy a hízók és a vadon élő állatok között ne jöhessen létre semmiféle kapcsolat. Észak-Korea akkor azt közölte a WHO állategészségügyi részlegével, hogy több tucat hízót veszített el azért, mert a kínai határhoz közeli gazdálkodásokban megjelent a vírus. Úgy tűnik, a sertéspestis most átjutott Észak-Korán is, és már a déli országrész állatállományát fenyegeti.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/An Xin

Most a szöuli agrárminiszter azt jelentette be, hogy három farmon összesen 3.950 sertést kellett levágni a sertéspestissel való érintettség miatt.

Kína röviddel a bejelentés után, azonnal tiltást rendelt el a dél-koreai sertéshús importjára.

Az ország - ahol a sertéshús az egyik legfőbb fehérjeforrás - egyre nagyobb károkat szenved el a járvány miatt, a hús ára egy év alatt majdnem 50 százalékkal emelkedett. Peking pedig - mivel a kereslet nem csökken - minden létező készletet felvásárol a piacokról ami globális áremelkedést eredményezett, valamint kénytelen felszabadítani stratégiai tartalékait is. Kína eddig hivatalosan 1,1 millió sertés kényszervágását ismerte el az afrikai sertéspestis miatt, ám elemzők szerint, a valódi szám ennél jóval magasabb, akár a többszöröse is lehet.

A kínai vámügynökség közölte: a korábbinál is szigorúbb előírások szerint ellenőrzik a Dél-Koreából érkező szállítmányokat, ha szükséges, kibővítik a karaténra vonatkozó szabályokat, sőt, az utazók poggyászai is alaposabb ellenőrzésen esnek át.

Továbbá közölték, automatikusan megsemmisítenek minden illegális sertéshús-szállítmányt.

A kereskedelmi ügyekért felelős miniszter ugyanakkor azt közölte, a piacok ellátása "általában véve garantált".

A bejelentések nem sokkal azelőtt történtek, hogy Kínában elkezdődne az egy hetes ünnepségsorozat a Kínai Népköztársaság megalapításának 70. éves évfordulójára.

Külföldi elemzők szerint egyelőre nem látni a végét a kínai sertéspestis krízisnek.