Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium azt javasolta a Fehér Háznak, hogy védje meg a hazai urántermelést, miután kiderült, az Egyesült Államok túl nagy mértékben támaszkodik külföldi uránimportra, ami nemzetbiztonsági kockázatokat jelent. A várakozások szerint hamarosan kvótával támogathatják az USA-ban a hazai bányacégeket, azonban az érdekkonfliktusok is kezdenek élesedni az iparági szereplők között.

A Kereskedelmi Minisztérium friss javaslata szerint az amerikai atomerőműveknek minimum 5 százaléknyi uránt amerikai bányákból kellene beszerezniük – írja a Bloomberg meg nem nevezett források alapján. A jelenleg még megfontolás alatt álló tervezet szerint pedig akár kvóták is jöhetnek az amerikai uránfelhasználásban.

Mindez pedig hatalmas segítség lenne a kisebb bányacégek számára, amelyek egy ideje lobbiznak a Kereskedelmi Minisztériumnál az ügyben. A döntés azonban a másik oldalról megnövelné az atomreaktorok üzemeltetőinek költségeit, akik már így is küszködnek a versenyben az olcsóbb energiaforrásokkal – például a földgázzal és a megújulókkal.

Nem meglepő tehát, hogy a mostani hírre emelkedésnek indultak az atomenergiához köthető amerikai vállalatok részvényei. Az Uranium Energy Corp. papírja 3,9, míg az Energy Fuels részvénye 3,5 százalékot erősödött.

A Fehér Ház kvótával támogathatja a hazai urántermeléstForrás: AFP/Brendan Smialowski

A Kereskedelmi Minisztérium egyébként áprilisban adta át a Fehér Háznak azt a bizalmas jelentést, amelyben jelezték, az uránimport nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet az Egyesült Államok számára – mondták a Bloombergnek nyilatkozó források. Noha egyelőre nem világos, mi fog történni az ügyben, a névtelen források véleménye eltér egymástól. Volt, aki szerint a Fehér Ház akcióba léphet, de volt olyan is, aki szerint lehet, hogy semmi nem fog történni. Emellett az sem kizárt, hogy az amerikai kormány limitálja az uránimportot egyes országokból.

Korábban egyébként két hazai urántermelő vállalat is azt kérte a Trump kormánytól, hogy vezessen be 25 százalékos hazai piaci kvótát nyersanyagra, éppen az importban rejlő nemzetbiztonsági kockázatok miatt. Egy 25 százalékos kvóta azonban súlyosan érintené az erőművek fenntartóit, vagyis az elemzők szerint egy ennél kisebb arányú kvótával lehetne kompromisszumot elérni a szereplők között. Egyes számítások szerint egyébként a 25 százalékos kvóta nagyjából évi 800 millió dolláros költséget jelentene az erőműveknek.

Jelenleg az atomenergia ipar a felhasznált urán szinte egészét olyan országokból szerzi be, mint Ausztrália, Kanada, Kazahsztán és Oroszország. Az amerikai uránszektor tavaly durván 700 000 fontnyi nyersanyagot termelt. Egy 5 százalékos kvóta mennyiségben 2-2,5 millió fontnak felelne meg.