Ezért zárt be több ezer bankfiók Nagy-Britanniában

2019.09.24. 20:02

Eddig 3.300 bankfiókot zártak be az elmúlt öt évben a szigetország bankjai és további háromszáz bankfiók csak részlegesen tart nyitva – összegzi az Independent.

Az Egyesült Királyság bankfiókjainak körülbelül egyharmada bezárt az elmúlt öt évben, és közel háromszáz bankfiók csökkentette nyitvatartási idejét heti egy vagy két napra.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Jonathan Nicholson

2015 január és 2019 augusztusa között a bankfiókok 34 százaléka, 3.303 bankfiók zárt be. A bankfiókhálózat mérete 8080 fióktelepről így 6549-re csökkent, ugyanakkor új 49 bankfiók is nyílt ebben az időszakban.

A NatWest pénzintézet – amely a Royal Bank of Scotland csoport része – 638 bankfiókot, míg testvérbankja, az RBS 412 fióktelepet zárt be, ami a cégcsoport bankfiókjainak 74 százalékát teszi ki. Bár a Barclays legalább 481 fióktelepét zárta be, de nem tett közzé pontos adatot, így végül ez a szám nagyobb is lehet.

Ugyanakkor a Nationwide Building Society megtartotta fióktelepének 90 százalékát, továbbá a cég ígéretet tett arra, hogy legalább 2021 májusáig nem szüntet meg úgy fióktelepet, hogy az adott településen teljes egészében megszűnjön a banki tevékenysége.

IllusztrációForrás: NurPhoto/Jonathan Nicholson/NurPhoto/Jonathan Nicholson

A vidéki kisvárosokat érintette leginkább a bankfiókok bezárása, sok településen csak egy ATM áll a lakosság rendelkezésére, amennyiben készpénzt szeretnének felvenni számlájukról.

A bankok riasztó ütemben csukják be fiókjaikat, ami azzal fenyeget, hogy sok embert elzárnak a létfontosságú pénzügyi szolgáltatásoktól, és befolyásolhatják saját készpénzük elérésének lehetőségét" – nyilatkozta egy pénzügyi szakértő.

Walesben a bankfiókok 43 százaléka, Skóciában 38 százaléka, míg Észak-Írországban 29 százaléka zárt be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK