Csökkent a kőolaj ára a gyenge európai és japán feldolgozóipari adatokra, ami alátámasztja a globális gazdaság növekedésének lassulásával kapcsolatos félelmeket, illetve annak a hatására, hogy a szaúdi olajlétesítmények elleni támadás okozta károkat a tervezettnél gyorsabban sikerült helyreállítani.

Kora délutánaz északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,37 százalék (95 cent) csökkenéssel, 63,82 dolláron állt. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 73 cent (1,12 százalék) eséssel, 57,91 dollárra változott.Az olajlétesítmények ellen pontosan tíz napja, szeptember 14-én szombaton végrehajtott támadást megelőző utolsó kereskedési napon, pénteken a Brent 60,15 dolláron zárt, az azóta eltelt időszakban a csúcsa 69,02 dollár volt, amit szeptember 16-án állított be.

Forrás: Sputnik/Vitaliy Timkiv

Mint emlékezetes, a támadás következtében a szaúdi Saudi Aramco állami olajtársaság termelése mintegy a felével, napi 5,7 millió hordóval csökkent. A Reuters értesülése szerint a kiesett termelésnek már több mint 75 százalékát sikerült helyreállítani, a támadás előtti szintet pedig a jövő héten érik el ismét. A támadást követő napokban sokan még arra számítottak, hogy hónapokat vesz igénybe a termelés helyreállítása.