Kormányzati tisztségviselőket küld a kínai kormány 100 magánvállalathoz a technológiai központnak számító Hangcsouba – írja a kínai állami média. Az intézkedés részeként olyan cégekbe is megbízható kormányzati embereket ültetnek, mint például az Alibaba.

A kínai kormány megbízható embereket tervez ültetni 100 magánvállalatba. Az állami média értesülései szerint olyan „kulcsfontosságú" cégekről van szó, mint az Alibaba, a Geely Holdings vagy a Wahaha. A teljes listát nem hozták nyilvánosságra, de azt lehet tudni, hogy a projekt a technológiai központnak számító Hangcsouban üzemelő társaságokat érinti.

Hangcsou vezetése pedig maga is részt vett a direktíva kidolgozásában, amely az „új feldolgozóipari terv" elnevezést kapta. A projekt hivatalos célja, hogy felpörgesse a kínai feldolgozóipart, illetve segítse a helyi gazdaság teljesítményét.

Az intézkedés pedig onnan nézve nem is meglepő, hogy a kínai kormány az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy átalakítsa a világ második legnagyobb gazdaságát. A Made in China 2025 nevű stratégia magja, hogy Kína felzárkózzon a legnagyobb versenytársak mellé olyan területeken, mint a magas hozzáadott értékű ipar vagy a robotika.

Hangcsou a kínai technológia és ipar egyik központjaForrás: AFP/Imaginechina/Liang Zhen

A Sanghajtól egy órányi vonatútra fekvő Hangcsou pedig kiemelten fontos település, mivel a város több jelentős cégnek is otthont ad. Itt vannak például az Alibaba globális székhelyei is, melyekben a társaság 20 ezer alkalmazottnak biztosít munkahelyet. Az Alibaba egyébként már nyilatkozott is arról, hogy megértik a kezdeményezést, amely nem fogja megzavarni a vállalat működését.

A Geely autógyártó és az üdítőital-gyártásban működő Wahaha nem reagált azonnal a kormányzati direktívára.

Noha a hivatalos cél a vállalatok támogatása és az üzleti környezet javítása, mégis övezi némi gyanú a kínai kormány direktíváját – írja a CNBC. A kínai törvények szerint ugyanis a cégeknek kötelességük adatot szolgáltatniuk, ha erre vonatkozó kormányzati kérés érkezik. Ez pedig némi aggodalomra adhat okot, főleg azt követően, hogy nemrég épp a kínai Huawei került egy globális biztonsági vita középpontjába. A nemzetközi szereplők ugyanis felvetették, hogy ha a Huawei készülékei hozzáférést kapnak az 5G hálózathoz, akkor az elméletben a kínai kormány számára is példátlan hozzáférést jelentene a felhalmozott adatokhoz. Bár a pekingi vezetés korábban minden erre vonatkozó felvetést igyekezett elhárítani, a mostani direktíva újra felveti a kérdést, pontosan milyen szerepet játszik a kormány a kínai vállalatok működésében.