Vörösbe fordult a Netflix részvénye

Netflix
A general view of the Netflix Office and logo at the ICON tower on September 11, 2018 in Hollywood, California. (Photo credit should read "Jean-Baptiste Lacroix/Full Picture Agency via AFP")
Vágólapra másolva!
Az elmúlt két hónap radikálisan átalakította a Netflix részvényének idei teljesítményét. A vállalat korábban 46 százalékos pluszban volt, de az elmúlt hetek a teljes eddigi nyereséget eltörölték. Az online streaming óriás részvénye ezzel idén már mínuszban forog.
Vágólapra másolva!

A Netflix július elején még azon volt, hogy új rekord magas árfolyamot érjen el a tőzsdén. Az elmúlt két hónapban azonban hatalmas mélyrepülésbe kezdtek a vállalat papírja, elsősorban a váratlan felhasználói szám csökkenés, illetve a streaming szolgáltatók között egyre élesedő verseny miatt.

Mindezek következtében a Netflix részvénye elbukta az idei 46 százalékos pluszt, és hétfőn negatív tartományba fordult 2019 egészét tekintve

– írja a CNBC.

A vállalatot az elmúlt hónapokban egymás után érték a csapások. Először kiderült, hogy az NBC leveteti a kínálaból az Office című sorozatot, amely a legnépszerűbb sorozat volt a Netflixen. Aztán kiderült, hogy a második negyedévben csökkent az amerikai felhasználók száma, ami komoly meglepetést eredményezett. Ráadásul a cég a nemzetközi felhasználók körében sem hozta a várt növekedést.

Mindezek együtt oda vezettek, hogy a Netflix részvénye öt éve a leghosszabb veszteséges időszakot hozta össze az amerikai piacon.

A belső nehézségeket tetézi, hogy egyre nagyobb a verseny a streaming szolgáltatók között.

Az Apple, a Disney, valamint az AT&T alá tartozó WarnerMedia, illetve az NBC is bejelentett saját szolgáltatást, ami tovább nehezített a Netflix részvényének helyzetét.

A Netflix részvényárfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Nem meglepő tehát, hogy számos Wall Street-i elemző elkezdett kiábrándulni a sztárpapírból. Sokak szerint ugyanis a Netflix túlságosan drága, főleg annak fényében, hogy megváltoztak a növekedési feltételek. Ez azt jelenti, hogy a korábbi technológiai nagyágyúk ma már sokkal nehezebben tudják levenni a lábukról a befektetőket, különösen a kiugróan magas értékeltségek mellett.

A Netflix idei részvénypiaci felfutása egyébként januárban kezdődött, amikor a cég 13-18 százalékkal megemelte a díjait. A manapság élesedő versenyben azonban egy ilyen akcióval már nem lehetne olyan könnyen meggyőzni a befektetőket, mint korábban.

Főleg, hogy a Netflix egyre nehezebb helyzetben van az árazási versenyben.

A vállalat standard amerikai előfizetői díja (az alapszolgáltatásért) 8,99 dollárba kerül havonta. Ezzel szemben az Apple saját TV-szolgáltatása csupán 4,99 dollár lesz, de a Disney által tervezett Disney+ alapcsomagjáért is csak 6,99 dollárt kérnek majd.

A befektetők azonban ezzel együtt sem távolodtak el teljesen a Netflixtől. A FactSet adatai szerint a Netflixet követő 39 elemző közül 28 vételt javasol a papírra, míg 9 tartást, és mindössze ketten tanácsoltak eladást. Ráadásul az elmúlt időszakban egyes piaci elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a mostani árfolyamcsökkenés jó vételi lehetőség lehet, tekintve, hogy a Netflix még így is stabil növekedési kilátásokkal bír.