Durván hasítanak idén a fiatal szoftvercégek

felhő Cloud computing, conceptual illustration 3d CLOUD cluster communication computing connect connection data database ILLUSTRATION information INTERNET isolated keyhole lock management network networking online padlock privacy protection remote
A felhő hálózati szerkezete számítógépes grafikán
Vágólapra másolva!
Soha nem volt még olyan év az amerikai tőzsdén, amikor az ideinél több nagy értékű szoftvercég lépett volna piacra. A mostani felfutás elsősorban a felhőalapú szoftverekben utazó vállalatoknak köszönhető.
Vágólapra másolva!

Miután múlt csütörtökön a Datadog nevű felhőalapú szoftvercég tőzsdére lépett, a negyedik olyan vállalattá vált idén, amely legalább 10 milliárd dolláros értékeltséggel hajtott végre kezdeti nyilvános részvénykibocsátást (IPO) az Egyesült Államokban. A másik három a videokonferencia szoftvert fejlesztő Zoom, a Slack nevű chatalkalmazás, valamint a kiberbiztonsággal foglalkozó Crowdstrike volt – írja a CNBC.

Új éves rekord született

Ezzel most már 16 olyan felhőalapú szoftvercég van, amely elérte a 10 milliárdos álomhatárt a tőzsdére lépéskor.

És bár közülük 14-es 2012 eleje óta hajtottak végre IPO-t, soha nem volt még olyan év az idei előtt, amikor több mint két cég ilyen értékeltséggel bocsátott ki részvényt.

Mindez pedig arra utal, hogy a befektetők egyre jobban díjazzák a jelentős növekedési kilátásokkal rendelkező technológiai cégeket. Még úgy is, hogy ezek sokkal kisebb hírverést kapnak az olyan sztárokhoz képest, mint az Uber, a Lyft, a WeWork.

Egyre több pénz van a felhőalapú szoftverekben Forrás: Origo

A másik érdekesség, hogy jól látszik, a felhőalapú szoftverek piaca egyre nő, és növekvő szeletet hasít ki az összesített tortából. A Gartner számításai szerint például a felhőalapú szolgáltatások nyilvános globális piacának mérete idén elértheti a 214,3 milliárd dollárt – 17,5 százalékos növekedés mellett. Itt olyan területekről van szó, mint az applikációk, a fejlesztési eszközök, a biztonság vagy a háttér-infrastruktúra.

Lenyűgöző teljesítmények

Az idén tőzsdére lépő cégek pedig azért is rendkívül vonzók a befektetők számára, mert az adataiból az látszik, hogy kiválóan használják fel a bevételeiket és a marketingre költött összegeket. Ez már csak azért is fontos, mert a nagy sztárok esetében pont a probléma, hogy a nagy növekedési potenciál mellett nem lehet előre látni, mikor fognak nyereséget termelni, és ez egyre jobban aggasztja a részvényeseket.

Ezzel párhuzamosan az idén IPO-t végrehajtó szoftvercégek brutálisan erős növekedési számokat mutatnak a bevételek frontján.

A Datadog például a júniusig tartó negyedévben 82 százalékos növekedés mellett 83 millió dollár bevételt ért el. A Zoom eközben 96, a Crowdstrike 94, míg a Slack 58 százalékos bővülést hozott össze.

A nagy felfutás hátulütője lehet azonban, hogy a szoftvercégek részvényei már most nagyon drágának számítanak. A Crowdstrike és a Datadog például jelenleg messze a legdrágábbak az egész piacon. A FactSet adatai szerint a két részvény a bevételhez viszonyítva legalább 39-szeres áron forog.