A skótok megtalálták az alkoholfogyasztás csökkentésének receptjét

whisky,ital,lidl
Vágólapra másolva!
Miután a szeszes italokra Skóciában bevezették a minimálárat, csökkent az alkoholfogyasztás – állítja egy ebben a témában készült tanulmány.
Vágólapra másolva!

2018 májusától egy egységnyi alkohol minimálára 50 penny (1 egység 8-12 gramm alkoholt jelent). Azóta a skótok egy főre eső szeszes ital fogyasztása heti szinten 1,2 egységgel csökkent. Igaz, fejenként még mindig az ajánlott heti 14 egység feletti mennyiségben vásárolnak alkoholt.

A világon egyébként Skócia az első ország, ahol ilyen lépést tettek a szeszfogyasztás csökkentése érdekében.

Egy, a British Medical Journalben közzétett tanulmány készítői megvizsgálták, mennyi szeszes ital fogyott a kiskereskedelemben az intézkedés bevezetése előtt, 2015-től kezdődően, valamint a 2018 május-decemberi időszakban.

A bbc.com cikke beszámol arról, hogy a kutatók megállapításai alapján sokan úgy vélik: hasonló lépést kellene tenni az Egyesült Királyság többi országában is. Walesben már vizsgálják a jövő évi bevezetés lehetőségét, Angliában és Észak-Írországban azonban egyelőre szó sincs arról, hogy követnék a skótok példáját.

Forrás: pixabay.com

A NewCastle University által vezetett kutatócsoport kizárólag a kiskereskedelemben eladott alkoholmennyiséget vizsgálta, a vendéglátóipari szektort nem. Hatvanezer angliai és skóciai – közülük 5000 skót - háztartás alkoholfogyasztási szokásait hasonlították össze az előzőekben jelzett időszakokban. Megállapították, hogy

míg Angliában enyhén növekedtek a szeszes italok eladásai, addig Skóciában csökkenésnek indult.

Összesen 7,6 százalékos csökkenés következett be, ami az előzetesen vártnak körülbelül a kétszerese volt. Legnagyobb mértékben a sör, az égetett szeszek és a ciderek forgalma esett vissza, méghozzá a legtöbb alkoholt fogyasztók körében.

A kutatók szerint biztatóak a kezdeti eredmények, ugyanakkor felteszik a kérdést, vajon a minimálár bevezetése nem csak átmenetileg csökkentette-e a szeszes italok fogyasztását, és egy idő után majd ismét emelkedésnek indul? Ezért úgy vélik, mindenképpen hosszabb időre lesz szükség, hogy levonhassák a végleges következtetéseket az intézkedés hatását illetően.