Több mint 130 millió euróba került a British Airways pilótasztrájkja

2019.09.26. 20:00

A British Airways légitársaságot birtokló IAG figyelmeztette befektetőit, hogy nyeresége kevesebb lesz a vártnál ebben az évben, aminek egyik oka a pilóta sztrájk – összegzi a BBC.

A cég állítása szerint a hónap elején tartott kétnapos sztrájk miatt legalább 137 millió euróba (45,8 milliárd forint) került. Az IAG arra számít, hogy ebben az évben a működési nyeresége 215 millió euróval (71,9 milliárd forint) alacsonyabb lesz, mint azt korábban közzétették.

IllusztrációForrás: cedarjet201/Pixabay

Ráadásul további munkabeszüntetés már a cég profitját is érintené.

A pilóták szeptember 9-én és 10-én tartottak sztrájkot, ennek következtében 2.325 járatot kellett törölni, ám a szeptember 27-re tervezett újabb sztrájk elmaradt. Továbbá a cég egy 33 millió eurós (11 milliárd forint) lehetséges sztrájkra is számít a Heathrow repülőtér dolgozói részéről. Ezen felül két kisebb légitársasága, a Vueling és a Level is minimum további 45 millió euróba (15 milliárd forint) fog kerülni, mivel csökkent a két cég forgalma a kevesebb foglalás miatt.

IllusztrációForrás: AFP/Pascal Pavani

Az IAG azt is előre jelezte, hogy kapacitásának – vagyis a rendelkezésre álló ülőhelyek száma – növekedése is alacsonyabb lesz a vártnál.

A British Airways pilótái visszautasították a 11,5 százalékos, három évre elhúzott béremelést arra hivatkozva, hogy amikor a cég nehéz helyzetbe került, komoly áldozatokat hoztak, ám most az IAG nyeresége kilenc százalékkal növekedett tavaly.

A cég részvénye 3,7 százalékot esett a bejelentés után.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK