Még szinte betárcsázós az internet, mégis virágzik a digitális kalózkodás

Celebrity,hajó,MSC,tenger
Irány Havanna!
Vágólapra másolva!
Ugyan az elmúlt évtizedben Raul Castro alatt Kubában több területen is reformok kezdődtek, az országban csak tavaly december óta érhető el a 3G mobilhálózat, valamint idén nyár közepe óta engedélyezett külföldi routerek importálása és privát Wi-Fi hálózat létrehozása. A lakosság jelentős része viszont továbbra is internet nélkül él, az ő szórakoztatásukra pedig egy egész kalózhálózat épült ki. Ők hetente szerzik meg a friss filmeket, zenéket, sorozatokat és alkalmazásokat.
Vágólapra másolva!

Kubában jelenleg 1400 Wi-Fi hostpot működik, 80 ezer otthonban van internet és nagyjából 2,5 millió embernek van hozzáférése a 3G mobilhálózathoz. Ez azt jelenti, hogy a 11,5 milliós ország lakosságának jelentős részének továbbra sincs internetkapcsolata.

Szintén nagy probléma, hogy rendkívül lassú az internet sebessége. Míg Dél-Koreában átlagosan 28 Mbps-sel lehet netezni, addig Kubában csupán 1,9-cel.

Havanna Forrás: pixabay.com / Alexrojas2990

Ahhoz, hogy a kubaiak is hozzájussanak a filmekhez és a különböző tartalmakhoz egy kiterjedt kalózhálózat alakult ki, amely az Egyesült Államokból naponta kapja a legfrisebb filmeket, zenéket és sorozatokat. Ezeket később egy ezer gigabyte-os merevlemezre másolják, majd 2 dolláros áron elkezdik szétosztani az "előfizetők között".

Van aki csak néhány dolgot tölt le magának, de olyan is akad, aki minden héten elviszi saját merevlemezére másolva az összes tartalmat.

Az "El Paquete Semanal", vagyis a heti csomag nevű merevlemezt többen állítják össze. Van aki a videókat gyűjti, másnak a zene a szakterülete, de akad olyan is, aki éppen a legfrissebb iOS és Android alkalmazásokat szedi össze.