Óriásberuházást, 12 milliárd forintból épült gyárat adtak át

2019.09.26. 14:17

Ünnepélyesen is átadták a SIAD új egységét Gyöngyöshalászon - írja Origóhoz eljuttatott közleményében a vállalat. Az ipari és orvosi gázok gyártására szakosodott cég teljesen automatizált üzemet épített.

A7 1927-ben, Bergamoban alapított SIAD Olaszország egyik vezető vegyipari csoportja, amelynek termelési értéke 674 millió euró volt 2018-ban, ügyfeleinek száma világszerte több mint 70.000, és közel 2.000 alkalmazottja van.

A csoportnak Európában és az egész világon vannak irodái. A SIAD tevékenysége felöleli az ipari, mérnöki, élelmiszeripari, egészségügyi, LPG és földgázágazatokat is. 

A SIAD Hungary Kft. új üzeme Gyöngyöshalászon az átadás napján, 2019. szeptember 26-ánForrás: MTI/Komka Péter

Gyöngyöshalászi beruházása 12 milliárd forintba került, amelyet teljes egészében az olasz cég finanszírozott.  

A gyöngyöshalászi egység elindulásával Magyarországon is kezdetét vette az alapanyaggyártás. Az üzemben mélyhűtött cseppfolyós nitrogént, mélyhűtött cseppfolyós oxigént és mélyhűtött cseppfolyós argont állítanak elő.

Átadták az olaszországi alapítású vállalat új gyártóüzemétForrás: SIAD

A vállalat első magyarországi üzeme 1994-ben kezdte meg működését Miskolcon, ahol ipari és egészségügyi palackos gázok töltésére alkalmas töltőüzemet épített 1999-ben, akkori értéken 1,5 milliárd forintos beruházással. A borsodi helyszínt stratégiai megfontolásból választották annak idején, amely a hazai ellátáson túl összeköti és kiszolgálja a határon túli területeket is. A két magyarországi üzem 55 fővel dolgozik.

A vállalat Európa számos országában állít elő gázokat, emellett a gépipar területén is komoly eredményei vannak,többek között tervez és épít levegőbontó és széndioxid visszanyerő gyárakat, dugattyús kompresszorokat és hegesztőrobotokat, kohászati tüzeléstechnikai berendezéseket, égőket. A csoport a kilencvenes évek elején kezdett terjeszkedni Közép-Európában.