A kínai gazdasági adatok kiábrándítóan gyengék voltak az elmúlt hónapokban, és Kína még nincs túl a nehezén. Az elemzők szerint ugyanis a harmadik negyedév akár még rosszabb eredményeket is hozhat.

A héten látott napvilágot az úgynevezett Kínai Bézs Könyv, amely negyedévente vizsgálja meg, az üzleti szereplők milyen jövőre számítanak. Ebből az derül ki, hogy a gazdasági növekedés várhatóan tovább fog lassulni, az adósságszintek pedig emelkedhetnek. Országos szinten a bevételek, a profitok, a termelés, valamint a foglalkoztatás is gyengélkedéseket produkálhatnak – derül ki a 3300 vállalat véleményét felmérő jelentés.

Ezzel együtt az adósságállományok is emelkedéseket mutatnak, ahogy a kötvénykibocsátások soha nem látott szintekre emelkedtek. Ráadásul igen komoly kockázatok is jelentkeznek a kínai hitelpiacon, mivel a történelemben eddig csak egyszer volt a mostaninál nagyobb az úgynevezett árnyékbankrendszer szerepe a hitelpiacon. Az árnyékbankrendszer olyan hitelezési aktivitásra utal, amely a hagyományosnál sokkal kevésbé szabályozott és átlátható, vagyis rendszerszinten sokkal nagyobb veszélyforrást jelent.

A kínai vállalatok adósságállománya augusztus végén elérte a 11 ezer milliárd jüant, ami 23 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Ijesztően lassul a kínai növekedésForrás: Imaginechina/Wang gang

Tavaly egyébként a kínai GDP mindössze 6,6 százalékkal bővült, ami 1990 óta a leglassabb növekedési ütem volt. Idén pedig még tovább romlott a helyzet. Az első negyedévben 6,4, a második három hónapban pedig már csak 6,2 százalékos volt a növekedés. A harmadik negyedéves adatok a tervek szerint október közepén látnak majd napvilágot.

Mindezek után a kínai Állami Információs Központ gazdasági előrejelző osztálya úgy számol, hogy a harmadik negyedéves növekedés mindössze 6,1 százalékos lesz, majd a negyedik negyedévben újra 6,2 százalékos. Ezzel a teljes éves GDP-növekedés 6,2-6,3 százalék között alakulhat.

A legnagyobb kérdés azonban most az, a kínai vezetés képes lesz-e úgy élénkíteni a növekedést, hogy közben ne sodorja bele az országot egy adósságválságba. Idén júniusig például a kormány nagyjából 2 ezer milliárd jüanos (281 milliárd dollár) adócsökkentést hajtott végre, de ez egyelőre nem tudta érdemben felpörgetni a növekedést – részben azonban külső hatások miatt. Izgalmas hónapok előtt áll tehát a kínai gazdaság, főleg, hogy egyelőre még az USA-val fennálló kereskedelmi háború vége sem látható.