A Déli-sarkra kínál ingyen utat az Airbnb

Horizontal An iceberg is pictured in the western Antarctic peninsula, on March 04, 2016. Waddling over the rocks, legions of penguins hurl themselves into the icy waters of Antarctica, foraging to feed their young. Like seals and whales, they eat krill, a
An iceberg is pictured in the western Antarctic peninsula, on March 04, 2016. Waddling over the rocks, legions of penguins hurl themselves into the icy waters of Antarctica, foraging to feed their young. Like seals and whales, they eat krill, an inch-long shrimp-like crustacean that forms the basis of the Southern Ocean food chain. But penguin-watchers say the krill are getting scarcer in the western Antarctic peninsula, under threat from climate change and fishing. AFP PHOTO/EITAN ABRAMOVICH / AFP PHOTO / EITAN ABRAMOVICH
Vágólapra másolva!
Öt olyan önkéntes jelentkezőt keres az Airbnb, akik hajlandóak lennének egy egész hónapot eltölteni a Déli-sarkon. A vállalat minden költséget fizet, a cél pedig az, hogy a résztvevők besegítsenek egy kutatási projektbe.
Vágólapra másolva!

A sajátos déli-sarki vakációt nem egyedül az Airbnb szervezi, mivel a projektben részt vesz az Ocean Conservancy nevű nonprofit szervezet is. Az utazásnak éppen ezért része, hogy a vállalkozók bekapcsolódnak egy déli-sarkkutató küldetésbe is.

Az Airbnb múlt héten közzétett leírása alapján ez „egy példa nélküli lehetőség öt vállalkozó számára, hogy elutazzon a Föld legelzártabb kontinensére".

Az „önkéntes civil tudósok" pedig aktívan is részt vennének a kutatásban, például hómintákat kellene gyűjteniük.

A felhívás alapján a feladat nem igényel speciális kvalifikációt, viszont a jelentkezőnek be kell töltenie a 18. életévét, és vállalnia kell, hogy idén november és december között részt vesz a projektben – emellett társalgási szinten kell beszélnie angolul. Az Airbnb továbbá olyan embereket keres, akik eléggé kalandvágyóak és elkötelezettek a természet iránt.

Egy hónapos ingyen utazást kínál a Déli-sarkra az Airbnb Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Ozge Elif Kizil

A résztvevőknek egyébként az utazást megelőzően felkészítést tartanak Chilében, annak érdekében, hogy érdemben tudják segíteni a déli-sarki kutatást. Majd az egész projekt végén szintén Chilében segítik a minták kiértékelését.

Az ingyenes út sokaknak csábító lehet, főleg, hogy a déli-sarki kirándulások alapvetően elég drágák.

Egy átlagos 10 napos túra ára elérheti az 5000 dollárt (kb. 1,5 millió forint), de a luxuskirándulások felmennek 50 000 dollár fölé is.

Az Airbnb déli-sarki projektje egyébként egy szélesebb program része, amelynek célja, hogy kiszakítsa az embereket a hétköznapjaikból, és közösségi küldetésekben való részvételre ösztönözze őket.

Legutóbb például a cég szintén öt önkéntest utaztatott el egy Grottole nevű olasz faluba, hogy azok segíthessenek a település helyreállításába. Akkor 280 000 jelentkező volt a három hónapos túrára, a projekt pedig augusztusban ért véget.