Olcsóbb lett a hal

Magyar ponty kínába és indiába, pontytenyésztés, Frissen pucolt pontyot pakol rekeszekbe egy dolgozó a Körösi Halfeldolgozóban
A szakember szerint Magyarországon még mindig nagyon alacsony a halfogyasztás az európai átlaghoz képest.
Vágólapra másolva!
Jelentős előrelépések történtek az elmúlt években a magyar halágazatban - értesült a Magyar Nemzet internetes kiadása. A halfajok számának növekedése mellett a feldolgozóüzemek is jelentősen bővültek az országban. A lendület az európai uniós forrásoknak köszönhetően nem áll meg a jövőben sem.
Vágólapra másolva!

Noha elsősorban a Dunántúlon okozott problémát a tógazdaságoknak az idei száraz időjárás, 2019-re jó közepes évet várnak az ágazat szereplői. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője, aki egyben az Aranyponty Halászati Zrt. vezérigazgatója is elmondta, hogy a rendkívül hosszú nyár és az évszak hektikussága nem könnyítette meg a helyzetet. Közel egy hónapon át 23-23,5 fokos volt a tavak hőmérséklete, ami elég sok rizikót jelent.

- fogalmazott a szóvivő.

A magyar halágazat még több hallal is el tudná látni a hazai piacot - ennek érdekében hamarosan kampányba kezdenek, mely Halpéntek néven a heti rendszeres halfogyasztást ösztönzi majd Forrás: MTI/Rosta Tibor

A szakember úgy vélekedett, hogy összességében az idei év közepes lehet az ágazatban, ami egyben azt is jelenti, hogy legalább a tavalyi hozamszintet el tudják érni idén is. A takarmány rendelkezésre áll és az árral sincs probléma.

– Míg tavaly elsősorban az élénk külpiaci érdeklődés hajtotta felfelé az árakat, az idén nincs ilyen nyomás a magyar piacon.

Így a fogyasztók is kedvezőbb áron juthatnak hazai halhoz, mint tavaly

– fogalmazott Lévai Ferenc.

A hagyományos tógazdaságok mellett egyre nagyobb szerephez jutnak az intenzív telepek, ahol a halállomány nincs kitéve az időjárás viszontagságainak. Ezekből egyre több afrikai harcsa kerül forgalomba - évente mintegy 4000 tonna -, és megjelentek új halfajták is, mint például több tonna magyar szürke harcsa.

A szóvivő elmondta azt is a lapnak, hogy céljukká vált egész évben friss magyar harcsával ellátni a piacot, amire mutatkozik fogyasztói érdeklődés is, sőt a karácsonyi szezon slágerterméke is ez a hal lehet.

Az elmúlt években a feldolgozásban is jelentős fejlődés történt, új üzemek épültek, hamarosan pedig üzembe áll egy közel egymilliárd forint értékű halfeldolgozó is, megfelelve annak az igénynek, hogy a piac egyre inkább a feldolgozott, konyhakész hal iránt érdeklődik.

A hazai beruházásokat segítik az európai uniós források és a halászati operatív program is. Utóbbi azonban a vártnál lassabban halad, mert a források jelentős része még nincs kifizetve, a pályázatok elbírálása elhúzódott. Ez idő alatt a projektek megvalósítása megdrágult, ami megnehezítheti a megvalósítást. Ha emiatt nem valósítják meg a nyertes pályázatokat, bent ragadhatnak pénzek a fejlesztési keretben.

A Magyarnemzet.hu arról is beszámolt, hogy új fogyasztásösztönző kampányt indítana a MA-HAL.

A Halpéntek névre keresztelt kezdeményezés célja, hogy újra meghonosítsa a magyar konyhában a pénteki halfogyasztást, ami néhány évtizede még egészen természetes volt.

Céljuk, hogy a magyarok asztalára ne csak karácsonykor, ne egyszer egy évben vagy kampányszerűen kerüljön hal, hanem rendszeresen fogyasszák a kiváló beltartalmi értékekkel bíró, biztonságos, nyomon követhető élelmiszert.

Forrás: Magyarnemzet.hu