Vihar előtti csend a tőzsdéken

Horizontal BOURSE ECONOMIE ET FINANCES FINANCES WALL STREET PHOTO D'ILLUSTRATION STATUE TAUREAU DRAPEAU NATIONAL
The Wall Street Bull sculpture is seen in the Financial District on December 8, 2016 in New York. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Rosszul indult a múlt hét - elsősorban az európai - tőzsdéken, amelyek egy hónapon belül a legnagyobb esést szenvedték el. Majd a hét második felében normalizálódott a helyzet a tőke- és pénzpiacokon.
Vágólapra másolva!

A múlt hét elején Európában egy hónapon belül a legnagyobbat esték az indexek a vártnál jóval gyengébb német és eurózónás hangulatindexek publikálása után. Erősödtek a - már nagyjából jelenlévő – európai recesszióval kapcsolatos félelmek, illetve esetlegesen nagyobb monetáris stimulusra és fiskális költekezésre várnának a befektetők.

Fókuszban a globális lassulás

Amerikában nem igazán mozdultak az indexek, a vegyes képet mutató makroadatok felülírták az Apple és a beszállító chipgyártók emelkedését, amit a vámfelmentések indukáltak. Az amerikai IHS szeptemberi adatai szerint 9 és fél év után először csökkent a foglalkoztatás az amerikai szolgáltató szektorban és a konjunktúramutató is alulmúlta a várakozásokat. Eközben a feldolgozóipari hangulat a vártnál jobban alakult, ami némi optimizmusra adhat okot a kereskedelmi háborúzás kapcsán.

Forrás: Revolut

A befektetők fókuszában a globális lassulás és annak igazolására/cáfolására szolgáló adatok, illetve a kereskedelmi tárgyalások fejleményei állhatnak a következő hetekben.

Így erősödhet a kivárás és a vihar előtti csend, érdemi új információk hiányában az oldalazás lehet a fő irány egy ideig a piacokon.

A múlt hét második felében azután emelkedni tudtak az európai részvények, annak köszönhetően, hogy Kína közölte: szoros tárgyalásokat folytat az USA-val a sikeres októberi tárgyalási fordulók érdekében - amit Trump is megerősített. Ez pedig felülírta az amerikai elnök elleni impeachment (bizalmatlansági indítvány) tervek negatív hatását.

Több, londoni tőzsdén jegyzett cég viszont nagyot esett, miután profit warningot tettek közzé az idei évre a gyenge konjunkturális kilátásokra hivatkozva.

Többek között a Pearson oktatási vállalat és az Imperial Brands dohánycég részvényei zuhantak, mindkettőé 12 százalékkal.

Ezt követően estek az amerikai indexek is az elnök elmozdítására irányuló tervek miatt, végül azonban a kereskedelmi tárgyalásokhoz kapcsolódó optimista hangulat limitálta a veszteségeket.

Forrás: AFP/Bryan R. Smith

A hetet 2,2 és 0,4 százalék közötti mínuszokkal fejezték be az amerikai indexek, a német DAX 0,7 százalékot esett, a londoni FTSE 1,1 százalékkal emelkedett, míg a milánói börze 0,5 százalékkal zárta alacsonyabban a hetet. A hazai tőzsde vezető indexe összességében 0,6 százalékkal értékelődött le a múlt héten, a magyar vezető papírok árfolyamváltozása pedig -2,2 és +1,6 százalék között alakult.

Az MNB nem ciklusokban gondolkodik

A hét első felében alapvetően irány nélküli volt a kereskedés az EUR/USD piacán, némileg az eddigi horgony, 1,10-es szint fölé gyengült a dollár, miután az amerikai Conference Board hangulatindexek jelentősen alulmúlták a várakozásokat, de az érdemi irányt meghatározó események hiányoztak.
A forint a keddi napközbeni gyengülésből látható erősödésbe váltott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése után.

Változatlanok maradtak ugyan az irányadó ráták, viszont némileg növelik a bankközi likviditást a negyedik negyedévben.

Az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón az MNB közölte: „nem ciklusokban gondolkodik" a monetáris politikát illetően, és mivel a forint nem került szóba, ez a short pozíciók zárásához vezethetett a spekulációk megszűnésével, ami erősítette a hazai devizát. Csütörtökön kissé gyengült és visszakorrigált a dollár a szerdai erősödés után, de alapvetően továbbra is irány nélküli volt a kereskedés a devizapárban. A devizapiacnak az amerikai, az amerikai-kínai és az európai politikai bizonytalanságok szabhatnak majd irányt, amennyiben újabb fejlemények látnak napvilágot, ezek viszont ad hoc események, amire a piaci szereplők jelenleg nem igazán tudnak kereskedési stratégiát építeni.

Forrás: AFP/Getty Images/Mark Wilson

A dollár esetleges tartósabb erősödése egyébként nem túl kedvező, például az arany szempontjából, mivel drágítja a nem dolláralapon történő vásárlást,

de a némileg felfelé korrigáló kötvényhozamok is csökkenthetik a hozamot nem termelő nyersanyagok keresletét, így a menedék nyersanyagokon fokozódhat a nyomás a következő időszakban. A forint a hét második felében ismét jelentős gyengülést mutatott a régiós devizákkal együtt, az euróval szemben 335 fölé került a recessziós hangulatban. A jelenleg feltörekvőnek elkönyvelt devizák piacán úgy tűnik, nincs megállás egyelőre a lejtőn, nem szavaznak nekik bizalmat a nagy nemzetközi alapok.

A dollár a múlt hét egészét tekintve végül 0,7 százalékot erősödött az euróval szemben, a forint eközben 0,5 százalékot gyengült az euró és 1,3-mat a dollár ellenében. A régiós devizák szintén gyengültek, de kisebb mértékben, mint a forint.