Varga Mihály: Több mint hat és fél éve töretlenül nőnek a reálbérek

2019.09.30. 10:54

Több mint hat és fél éve, 79 hónapja töretlenül nőnek a reálbérek Magyarországon, csak az elmúlt egy évben hétszázalékos volt az emelkedés üteme - mondta Varga Mihály a friss kereseti adatokat kommentálva a tárca közleménye szerint hétfőn. A pénzügyminiszter hozzátette, hogy 2010 óta 86 százalékkal emelkedtek a nettó keresetek, amelyben jelentős szerepet játszik a családi adókedvezményi is.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy főként az adócsökkentések, a versenyszféra és a közszféra béremelései, illetve a jelentős gazdasági növekedés hatására - a családi adókedvezményekkel együtt - 86 százalékkal emelkedtek a nettó keresetek 2010 óta. 

A kormány elkötelezett a magyar családok jövedelmének emelésében, anyagi biztonságuk megteremtésében - jelentette ki Varga Mihály, hangsúlyozva, 2010 óta a nettó keresetek reálértéke kedvezmények nélkül több mint 40 százalékkal, a családi kedvezmények figyelembevételével pedig átlagosan 47 százalék felett nőtt.

A kétgyermekesek reálkeresete közel 59 százalékkal, a háromgyermekeseké 76 százalékkal emelkedett 2010 és 2018 között, szemben a korábbi kormányzással, amikor a családi kedvezmény nem is létezett. 

Egy olyan háromgyermekes családban, ahol mindkét szülő átlagosan keres 2010 óta, megduplázódott a nettó kereset a családi adókedvezménynek köszönhetően.

Varga Mihály pénzügyminiszterForrás: MTI/Kovács Tamás

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormány kezdeményezésére megkötött bérmegállapodás - amely a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve a munkáltatói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza - a vállalatok hatékonyságjavító törekvéseinek ösztönzésével hozzájárul ahhoz, hogy tovább emelkedhessen a magas hozzáadott értéket előállítani képes munkakörökben a foglalkoztatás.

A magyar gazdaság elmúlt években nyújtott teljesítménye és kilátásai alapján a kedvező munkaerőpiaci folyamatok fennmaradásával,  a bérek folytatódó növekedésével és ezzel párhuzamosan a fogyasztás további bővülésével számol a kormányzat a következő időszakban is  - tette hozzá a miniszter.