Jamie Oliver 5,2 millió font (mintegy 1,9 milliárd forint) osztalékot vett ki vállalatából tavaly, annak ellenére, hogy étteremhálózata - ahogy az Origo megírta - csődbe ment, és ezzel 1000 munkavállaló veszítette el állását - számol be a Guardian.

A kivétet tavaly annak ellenére hajtotta végre a sztárséf, hogy korábban jelentős összeget fordított személyes vagyonából étteremlánca megmentésére, ami végül kudarccal végződött. A nagyösszegű kifizetést azt tette lehetővé, hogy üzleti birodalmának többi szegmense viszonylag jól teljesített 2018-ban is.

Jamie Oliver, brit sztárszakácsFotó: Mudra László - Origo

A tavaly decemberi adatok szerint a vállalatcsoport 43,5 millió fontos bevételt ért el, bár adózás előtti eredménye csökkent, 7,8 millió fontra. Paul Hunt, a Jamie Oliver Holdings vezérigazgatója - ez a vállalat foglalkozik a Jamie Oliver nevéhez köthető médiamegjelenésekkel, könyvek kiadásával, tévészereplésekkel - azt mondta, a cég egyszeri költségei növekedtek tavaly, ami némileg visszavetette a profitot.

Az 5,2 millió fontos kifizetés kevesebb, mint az egy évvel korábbi 8,6 millió font.

A médiaüzletág bevételei egyébként enyhe csökkenést mutatnak az egy évvel korábbiakhoz képest. Ennek oka, hogy a séf olaszországi televíziós műsorai, valamint az olasz piacon kiadott könyvei, nem hozták azokat az eredményeket, mint a korábbi könyvek és tévészereplések.

A társaságnál abban bíznak, hogy az új, hosszú távú szerződések a Shell és a Tesco nagyvállalatokkal, új lökést adnak a működésnek. A cég szempontjából kedvező hír az is, hogy az angliai étteremlánc csődje nem húzta magával a nemzetközi láncot, a Jamie's Italian franchise éttermek száma három országban, összesen 12 új egységgel, 62-re nőtt.