Jamie Oliver több millió font osztalékot vett ki vállalatából

Jamie Oliver, brit sztárszakács
Vágólapra másolva!
Jamie Oliver 5,2 millió font (mintegy 1,9 milliárd forint) osztalékot vett ki vállalatából tavaly, annak ellenére, hogy étteremhálózata - ahogy az Origo megírta - csődbe ment, és ezzel 1000 munkavállaló veszítette el állását - számol be a Guardian.
Vágólapra másolva!

A kivétet tavaly annak ellenére hajtotta végre a sztárséf, hogy korábban jelentős összeget fordított személyes vagyonából étteremlánca megmentésére, ami végül kudarccal végződött. A nagyösszegű kifizetést azt tette lehetővé, hogy üzleti birodalmának többi szegmense viszonylag jól teljesített 2018-ban is.

Jamie Oliver, brit sztárszakács Fotó: Mudra László - Origo

A tavaly decemberi adatok szerint a vállalatcsoport 43,5 millió fontos bevételt ért el, bár adózás előtti eredménye csökkent, 7,8 millió fontra. Paul Hunt, a Jamie Oliver Holdings vezérigazgatója - ez a vállalat foglalkozik a Jamie Oliver nevéhez köthető médiamegjelenésekkel, könyvek kiadásával, tévészereplésekkel - azt mondta, a cég egyszeri költségei növekedtek tavaly, ami némileg visszavetette a profitot.

Az 5,2 millió fontos kifizetés kevesebb, mint az egy évvel korábbi 8,6 millió font.

A médiaüzletág bevételei egyébként enyhe csökkenést mutatnak az egy évvel korábbiakhoz képest. Ennek oka, hogy a séf olaszországi televíziós műsorai, valamint az olasz piacon kiadott könyvei, nem hozták azokat az eredményeket, mint a korábbi könyvek és tévészereplések.

A társaságnál abban bíznak, hogy az új, hosszú távú szerződések a Shell és a Tesco nagyvállalatokkal, új lökést adnak a működésnek. A cég szempontjából kedvező hír az is, hogy az angliai étteremlánc csődje nem húzta magával a nemzetközi láncot, a Jamie's Italian franchise éttermek száma három országban, összesen 12 új egységgel, 62-re nőtt.