Az UBS svájci bank felmérése szerint az utazók a svéd flygskam, vagyis a repülési szégyen miatt átgondolják utazásaikat, és egyre többen nem választják a légiközlekedést – írja a BBC.

A svájci pénzintézet által megkérdezettek közül minden ötödik válaszolta, hogy csökkentette repülőútjait a klímaváltozásra gyakorolt negatív hatások miatt. A UBS szerint a légiforgalom akár a felére is csökkenhet, ha a trend folytatódik.

IllusztrációForrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A globális repülőutazások száma évente 4-5 százalékkal emelkedik, vagyis 15 évente a légiforgalom megduplázódik. Az Airbus és a Boeing repülőgépgyártók iparági előrejelzései szerint a növekedés 2035-ig folytatódni fog.

Ugyanakkor a UBS felmérése szerint a klímaaggodalom hatására megváltozhatnak a repülési szokások, különösen Európában és az Egyesült Államokban.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A megkérdezett 6 ezer amerikai, német, francia és brit állampolgár 21 százaléka állította, hogy csökkentett repülőgéppel történő utazásait az elmúlt években. A brit válaszadók 16, míg az amerikaiak 24 százaléka változtatta meg repülési szokásait.

A UBS szerint az európai légiközlekedés 1,5 százalékkal növekszik évente – ami a fele annak, amit az Airbus prognosztizált –, míg az amerikai járatok növekedése 2,1 százalékról 1,3 százalékra eshet vissza.

A bank becslése szerint ezzel évente mintegy száz repülőgéppel csökkenne a gyártóktól megrendelt kisebb repülőgépek száma. Ez az Airbusnál – amely a piac 57 százalékát fedi le – a bevételeket 2,8 milliárd euróval csökkentené.