Egyre terjednek a húsmentes húsok Kínában

sertéspestis illusztráció
--FILE--A customer shops for pork at a supermarket in Yichang city, central China's Hubei province, 25 December 2018. Pork prices in China have fallen below their production cost, meaning farmers are selling their animals at a loss, data released Tuesday shows. The price of lean pork meat in northeastern China and Inner Mongolia, two of the top pork-producing regions, were at 8.5 yuan ($1.25) and 7.5 yuan per kilogram, respectively, as of Tuesday, according to industry consultancy Soozhu. On average, a kilogram of pork in China costs 12.5 yuan to 13 yuan to produce. Pork prices have been plummeting since late last year after farmers rushed to slaughter their pigs before they were contaminated by African swine fever. By mid-December, prices in the northeast provinces had fallen 31% from a year earlier, Bloomberg reported.
Vágólapra másolva!
Miközben Kínában a sertéshús alapvető fogyasztási cikknek számít, az afrikai sertéspestis köveztében jelentősen beszakadt a kínálat az országban. Ennek hatására pedig drámaian nő a kereslet a „hamis húsok" iránt.
Vágólapra másolva!

Az afrikai sertéspestis következtében eddig nagyjából 1,17 millió sertést kellett leölni Kínában az ENSZ illetékes szervezete szerint. Ez pedig hatalmas gondot jelent abban az országban, amely a világ egyik vezető sertéshús-fogyasztója. Ráadásul tavaly Kína a Föld legnagyobb sertéshús-termelője is volt – írja a CNBC.

Ahogy pedig a hazai sertéshús-készletek zuhannak, Kínának egyre nagyobb mértékben kell támaszkodnia a külföldi importra

– írja egy jelentésében a Fitch Solutions. Ezzel együtt egyre nagyobb szükség van arra, hogy Kínában új megoldásokat találjanak a kereslet kielégítésére – hangsúlyozza az elemzés.

Erre az egyik lehetőség a húsmentes húsok piacának megélénkülése lehetne. Tavaly a növényi alapú „húskészítmények" ipara 910 millió dolláros volt, ami éves alapon 14,2 százalékos növekedésnek felelt meg. Összevetésképpen, az Egyesült Államokban a szektor mérete csupán 684 millió dolláros volt, éves alapon 23 százalékos növekedés mellett.

Egyre súlyosabb problémát okoz a sertéspestis Kínában Forrás: AFP/Imaginechina/An Xin

Végső soron tehát a sertéspestis hatásai pozitívak lehetnek Kínában a valódi húsokat helyettesítő alternatívák számára – mondja a Jeffries befektetési bank kutatója. Simon Powell szerint a betegség akár 20 millió tonnányi sertéshúst is kisöpörhet a piacról, ami hatalmas lehetőség volna az alternatív megoldásokban utazók számára.

A másik fontos tényező a húsmentes húsok erősödő trendjében, a kínai konyha hagyománya.

Kínában ugyanis már hosszú ideje része a konyhai tradíciónak a tofu és a szejtán fogyasztása, ami jelentősen megkönnyíti a sertéshússal szembeni alternatívák előretörését.

Ezzel együtt környezeti, etikai, valamint egészségügyi szempontok is támogathatják a húsmentes húsok terjedését Kínában. A kínai fiatalok ugyanis az idősebbeknél sokkal érzékenyebbek például a környezetvédelmi kérdésekre, vagyis nemzedéki szinten is egyre lendületesebb lehet az átállás.

Mindazonáltal az átmenet tömegessé válására valószínűleg még sokáig várni kell. Főleg, hogy tavaly például a kínai sertéshús-fogyasztás történelmi csúcsot ért el, és az OECD adatai szerint Kína adta a Föld teljes sertéshús-fogyasztásának durván 46 százalékát.