Megrogyott a gyémántipar legnagyobb óriása

Lesedi La Rona, gyémánt
NEW YORK, NY - MAY 03: (This image has been digitally altered) A view of the 1,109-carat "Lesedi la Rona": the largest gem-quality rough diamond to be discovered in over a century, and the largest rough diamond in existence today, at Sothebys, New York, NY, on May 3, 2016. The "Lesedi la Rona" will be auctioned at Sothebys London on 29 June 2016, estimated to sell for in excess of $70 million. Donald Bowers/Getty Images for Sotheby's/AFP
Vágólapra másolva!
A világ egyik legjelentősebb gyémántipari vállalatának eladásai 39 százalékot zuhantak a legutóbbi csiszolatlan gyémánt árverésen. A De Beers idén 295 millió dollár értékben tudott értékesíteni csiszolatlan gyémántokat, szemben a tavalyi 482 millió dollárral.
Vágólapra másolva!

A gyémánt felvásárlók, akik később megcsiszolják és eladják a drágaköveket a kereskedőknek a csökkenő árak miatt egyre kevesebbet költenek. Mindemellett a kínai gazdaság lassulása és a hongkongi tüntetések is negatív hatással vannak a gyémántiparra.

Egy szakértő szerint tisztán látszik, hogy a gyémántipar lassulóban van, de a negatív hatások eddig a piac felsőbb rétegeiben nem voltak érezhetőek, most azonban már igen.

illusztráció Forrás: AFP/2016 Getty Images/Donald Bowers

A De Beers minden évben Botswanában adja el a csiszolatlan gyémántjainak többségét az érdeklődőknek, idén viszont az eladások majdnem 40 százalékkal estek.