A magyar gazdaság kicsi, de rendkívül nyitott, ezért a nemzetközi nagyvállalatok nagy szerepet játszanak teljesítményének alakításában, ugyanakkor a lelkét mégis a magyar cégek adják - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kovács Kft. pénteki gyáravató ünnepségén, Mezőkövesden.

Szijjártó Péter kiemelte: az elmúlt évek egyik legfontosabb eredménye, hogy 

több hazai vállalat vált naggyá és stabil beszállítójává a legnagyobb multinacionális társaságoknak. 

Ezek a magyar családi vállalkozások kiállták az idő és a verseny próbáját, mennyiségben és minőségben egyaránt folyamatosan világszínvonalat nyújtanak - közölte, megjegyezve: teljesítményük és folyamatos fejlődésük a legbiztosabb alapja annak, hogy a magyar gazdaság a következő években is fenntartsa jelenlegi bővülési ütemét, és mindig legalább 2 százalékkal meghaladja az uniós gazdaság átlagos növekedését.

Nagy lépés ezen az úton a Kovács Kft. 9,5 milliárd forintos beruházással felépült és legalább 60 további munkahelyet teremtő új kovácsoló üzeme, amelyhez a kormány 1,1 milliárd forintos támogatást nyújt - közölte a miniszter. A fejlesztés a gazdaság dimenzióváltása szempontjából is jelentős, hiszen 

a cég a legmodernebb svájci kovácsológépet állítja üzembe, 

amelyből egész Európában 5-6 darab működik, és Közép-, illetve Kelet-Európában egyedülálló lesz. Az új technológia az eddigi 2 millióról 25 millió egységre emeli a társaság gyártókapacitását - tette hozzá.

Elismerését fejezte ki a társaság tulajdonosainak azért is, hogy a kft. meghatározó szerepet tölt be a helyi szakképzésben. Szijjártó Péter a magyar gazdaság teljesítményét értékelve úgy fogalmazott, míg 2010-ben "az európai szégyenpadon ült", ma már 5 százalék feletti teljesítménnyel a leggyorsabban növekvő címért van versenyben.

Eközben 12 százalékos munkanélküliségről indulva eljutottunk a teljes foglalkoztatás állapotáig - mondta. Emlékeztetett: 

5 éve folyamatosan dőlnek meg az export- és beruházási rekordok. 

A siker kulcsa az ország újraiparosítása - jelentette ki, rámutatva, hogy az ipar tradícióira és az emberek szorgalmára, hozzáértésére alapozva 800 ezer munkahelyet teremtő gazdaságpolitika valósult meg.

Az ipari 2018-ban 32 ezer milliárd forint termelési értéket állított elő, ami másfélszerese a 2010-es nek - mondta.

Az év első 7 hónapjában a tavalyinál 8 százalékkal magasabban, 20 ezer milliárd forinton állt ez a mutató, amely megközelíti 2010 egész éves teljesítményét - közölte. A miniszter szerint ebben a fejlődésben a vezető szerep a 

176 ezer embert foglalkoztató autóiparé. 

Az itt megtermelt áru a legdurvább versenyhelyzetben is versenyképes, eladható és megfelelő minőségű - mondta.

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a visszaesésről szóló világgazdasági előrejelzéseket megcáfolva Magyarországon januártól július végéig 13 százalékkal bővült az autóipar teljesítménye, amely év végére - eddig példátlan módon - várhatóan meghaladja majd a 9 ezer milliárd forintot. Fekete Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a Kovács Kft. 470 dolgozónak ad munkát, a település egyik legjelentősebb vállalkozása. 

Örömét fejezte ki, hogy a helyi társaságok egymás után jelentenek be új fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően 2015 óta folyamatosan nőnek a város iparűzésiadó-bevételei.