Ahogy hosszú hetek óta tartanak a tüntetések Hongkongban, mára a tőke is érezhetően elkezdett menekülni. A Goldman Sachs elemzése szerint 3-4 milliárd dollár költözött át csak Szingapúrba a városállamból.

A befektetők az elmúlt három hónapban annyira megrémültek a hongkongi tüntetéssorozat hatásaitól, hogy elkezdték kivinni a tőkét más ázsiai pénzügyi központokba. A legfontosabb célállomásnak pedig Szingapúrnak bizonyult.

A Goldman Sachs két elemzője arra jutott, hogy egyértelműen a tüntetéseknek tudható be, hogy az elmúlt hetekben akár 4 milliárd dollárt is áttolhattak a befektetők Hongkongból Szingapúrba – írja a Business Insider.

Amerikai dollárban számolva tehát 3-4 milliárd dollárnyi tőke mozdult meg az elmúlt három hónap során. Az elemzők azt is kimutatták, hogy Hongkongban a helyi devizabetétek augusztusban 1,6 százalékkal zsugorodtak, ami a legnagyobb csökkenés volt eddig 2019-ben.

Komoly pénzügyi károkat okoznak Hongkongnak a tüntetésekForrás: AFP/Manan Vatsyayana

A banknál hozzátették, a jelenlegi trend várhatóan folytatódni fog, ahogy a tüntetések folytatódnak. Különösen izgalmasak lesznek majd a szeptemberi számok a hongkongi tőkekiáramlási/likviditási mutatók kapcsán. Ezekből lesz majd látható ugyanis, hogy az ősz első hónapjában milyen mértékben folytatódott a tőkekiáramlás a városállamból.

Mindeközben Hongkongban széles körben felfordulást okoz a tüntetéshullám a gazdaságban. Korábban érkeztek azzal kapcsolatban elemzések, hogy a turizmust is súlyosan érinti a felfordulás. A hongkongi tőzsde ezzel együtt 17,9 százalékot zuhant júliusban.

A Bloomberg pedig korábban arról írt, a Szingapúrban elhelyezett devizabetétek 9,3 milliárd dollárral emelkedtek augusztusig. Az erősödés jelentős része júliusban és augusztusban jött össze, amikor 64 százalékos volt az emelkedés.

A hongkongi tüntetéshullám egyébként eredetileg egy olyan törvénytervezet ellen kezdődött, amely lehetővé tette volna a kiadatást Kína felé. Mára azonban a megmozdulásokat már az általános elégedetlenség fűti.