Itt az új szó, amellyel leírható a világ: félrecesszió

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Napjainkban a világgazdaság számos problémával néz szembe. Ezek közül az egyik, hogy a szakemberek egyre kevésbé képesek leírni, pontosan milyen állapotban van a globális gazdaság. Az adatok sokszor erősen ellentmondásosak, és egyszerre látunk erőt és gyengélkedést. A Credit Suisse most az amerikai gazdaságból kiindulva egy nyelvújítással próbálta megoldani ezt a kihívást, és bevezette a „félrecesszió" kifejezést.
Vágólapra másolva!

A befektetők és a közgazdászok manapság együtt fogják a fejüket. Elég nehéz ugyanis megállapítani, pontosan milyen állapotban van a világgazdaság. Az egyik nap úgy tűnik, pillanatokon belül itt a globális recesszió, aztán másnap érkezik valahonnan egy rekord erős adat, amely arra utal, minden rendben van – írja a CNBC.

A Credit Suisse elemzői elsősorban az amerikai gazdaságot vizsgálták, amikor jelezték, a gyenge feldolgozóipari adatok mellé könnyen fel lehet sorakoztatni számos olyan adatot, amely arra utal, az USA gazdasága kimondottan jó egészségnek örvend. Éppen ezért a bank amerikai ágánál úgy érezték,

kellene egy új kifejezés arra, hogy pontosabban le lehessen írni a mostani helyzetet. Így jött a „félrecesszió".

Az Egyesült Államok jelenlegi gazdasági teljesítménye elég jó példa a „félrecesszióra" a bank elemzői szerint. Kedden például kiderült, az amerikai feldolgozóipar több mint egy évtizede nem állt olyan gyengén, mint most szeptemberben – elsősorban a kereskedelmi háború miatti exportcsökkenések következtében. Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI) 47,8 ponton állt a hónapban, ami a legalacsonyabb szint volt 2009 júniusa óta. Az 50 pont alatti érték a szektor szűkülésére utal.

Mindeközben az amerikai ipari termelés már egy éve folyamatosan gyengélkedik, noha augusztusban pozitív tartományba fordult a mutató. Az ipari termelés az amerikai GDP nagyjából 11 százalékát adja, és az augusztusban mért 0,6 százalékos erősödés a legmagasabb szám volt 2018 augusztusa óta.

Új kifejezéssel írná le a valóságot a Credit Suisse Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ehhez jön még, hogy a kötvénypiacon megfordult a hozamgörbe, ami az egyik leghagyományosabb recessziós jelzés.

A 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama ugyanis alacsonyabb lett a 3 hónapos papír hozamánál, vagyis a befektetők igen kockázatosnak érzékelik a közeljövőt.

Ezzel szemben viszont számos olyan tényező van az amerikai gazdaságban, amely arra utal, hogy az USA akár meg is úszhatja a recessziót, és nincs olyan nagy baj, mint egyesek hiszik. Erre utal az infláció és a hitelpiac kedvező állapota is.

A legfrissebb, pénteken közzétett munkaerő-piaci adatok azonban szintén alátámasztják a „félrecesszió" fogalmában rejlő kettősséget. Szeptemberben ugyanis mindössze 136 ezer új munkahely keletkezett az Egyesült Államokban, ami elmaradt nemcsak az augusztusi 160 ezertől, de a múlt hónapra várt 148 ezertől is.

Ezzel együtt viszont a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékról 3,5 százalékra csökkent, ami jobb adat a vártnál – az elemzői konszenzus változatlan számot vetített előre.

A legjobban talán a munkanélküliségi ráta alakulása mutatja, mit is lehet érteni „félrecesszión". A kötvénypiac alapján ugyanis hónapokon belül beszakadhat az amerikai növekedés, miközben a munkanélküliségi ráta 50 éves mélyponton van – 3,5 százalékos rátára 1969 decembere óta nem volt példa.