Itt az új szó, amellyel leírható a világ: félrecesszió

2019.10.04. 21:03

Napjainkban a világgazdaság számos problémával néz szembe. Ezek közül az egyik, hogy a szakemberek egyre kevésbé képesek leírni, pontosan milyen állapotban van a globális gazdaság. Az adatok sokszor erősen ellentmondásosak, és egyszerre látunk erőt és gyengélkedést. A Credit Suisse most az amerikai gazdaságból kiindulva egy nyelvújítással próbálta megoldani ezt a kihívást, és bevezette a „félrecesszió" kifejezést.

A befektetők és a közgazdászok manapság együtt fogják a fejüket. Elég nehéz ugyanis megállapítani, pontosan milyen állapotban van a világgazdaság. Az egyik nap úgy tűnik, pillanatokon belül itt a globális recesszió, aztán másnap érkezik valahonnan egy rekord erős adat, amely arra utal, minden rendben van – írja a CNBC.

A Credit Suisse elemzői elsősorban az amerikai gazdaságot vizsgálták, amikor jelezték, a gyenge feldolgozóipari adatok mellé könnyen fel lehet sorakoztatni számos olyan adatot, amely arra utal, az USA gazdasága kimondottan jó egészségnek örvend. Éppen ezért a bank amerikai ágánál úgy érezték, kellene egy új kifejezés arra, hogy pontosabban le lehessen írni a mostani helyzetet. Így jött a „félrecesszió".

Az Egyesült Államok jelenlegi gazdasági teljesítménye elég jó példa a „félrecesszióra" a bank elemzői szerint. Kedden például kiderült, az amerikai feldolgozóipar több mint egy évtizede nem állt olyan gyengén, mint most szeptemberben – elsősorban a kereskedelmi háború miatti exportcsökkenések következtében. Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI) 47,8 ponton állt a hónapban, ami a legalacsonyabb szint volt 2009 júniusa óta. Az 50 pont alatti érték a szektor szűkülésére utal.

Mindeközben az amerikai ipari termelés már egy éve folyamatosan gyengélkedik, noha augusztusban pozitív tartományba fordult a mutató. Az ipari termelés az amerikai GDP nagyjából 11 százalékát adja, és az augusztusban mért 0,6 százalékos erősödés a legmagasabb szám volt 2018 augusztusa óta.

Új kifejezéssel írná le a valóságot a Credit SuisseForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ehhez jön még, hogy a kötvénypiacon megfordult a hozamgörbe, ami az egyik leghagyományosabb recessziós jelzés. A 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama ugyanis alacsonyabb lett a 3 hónapos papír hozamánál, vagyis a befektetők igen kockázatosnak érzékelik a közeljövőt.

Ezzel szemben viszont számos olyan tényező van az amerikai gazdaságban, amely arra utal, hogy az USA akár meg is úszhatja a recessziót, és nincs olyan nagy baj, mint egyesek hiszik. Erre utal az infláció és a hitelpiac kedvező állapota is.

A legfrissebb, pénteken közzétett munkaerő-piaci adatok azonban szintén alátámasztják a „félrecesszió" fogalmában rejlő kettősséget. Szeptemberben ugyanis mindössze 136 ezer új munkahely keletkezett az Egyesült Államokban, ami elmaradt nemcsak az augusztusi 160 ezertől, de a múlt hónapra várt 148 ezertől is. Ezzel együtt viszont a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékról 3,5 százalékra csökkent, ami jobb adat a vártnál – az elemzői konszenzus változatlan számot vetített előre.

A legjobban talán a munkanélküliségi ráta alakulása mutatja, mit is lehet érteni „félrecesszión". A kötvénypiac alapján ugyanis hónapokon belül beszakadhat az amerikai növekedés, miközben a munkanélküliségi ráta 50 éves mélyponton van – 3,5 százalékos rátára 1969 decembere óta nem volt példa.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK