Hatalmasat szárnyalhat jövőre az arany

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
Akár 30 százalékot is szárnyalhat az arany ára a következő évben, aminek eredményeként jöhet a 2000 dolláron unciánkénti árfolyam is.
Vágólapra másolva!

Miközben manapság az azonnali szállítású arany ára unciánként 1500 dollár körül mozog, a következő évben komoly emelkedést tapasztalhat a nemesfém. David Roche, az Independent Strategy elemzője a CNBC-nek úgy nyilatkozott, a következő évben akár 30 százalékos drágulás is jöhet. Így pedig az arany ára elérheti a 2000 dolláros szintet is.

A háttérben jelentős részben az állhat, hogy a befektetők bizalma megroppan a hagyományos fizetőeszközökben, és elkezdenek biztonságos alternatívát keresni.

Erre pedig az arany tökéletes eszköz – tette hozzá az elemző.

Mindennek eredményeként a nemesfém az idei év végére elérheti az 1600 dolláros szintet, mielőtt jövőre még tovább emelkedik. A bizonytalan környezetet támasztja alá az is, hogy a világ nagy jegybankjai az elmúlt időszakban újra élénkítésekbe fogtak. Roche pedig úgy látja, világossá vált, hogy a központi bankok aggodnak – mégpedig jogosan – a következő lejtmenet miatt, főleg hogy nem igazán tudják hozni az inflációs várakozásaikat.

Az arany árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szeptemberben 1,75-2 százalékos sávba vágta az irányadó kamatot, míg az Európai Központi Bank rekord alacsony mélypontra, mínusz 0,5 százalékig csökkentette a betéti rátát, és újabb kötvényvásárlási programot indított be. Japánban a rövidtávú kamatráta már így is negatív tartományban van, de a Bank of Japan októberben akár még további lazításokat hajthat végre.

Roche tehát úgy látja, a jegybankok hozzáállása most az, hogy szükség van a fiskális költésekre, és ebben ők tudnak is segíteni.

Vagyis a kormányok költsék el a pénzt, ők pedig biztosítják a szükséges likviditást a pénzügyi rendszerben. Ebben a rendszerben pedig az elemző azzal számol, hogy az arany igen kiváló befektetés lesz a következő hónapokban.