Jelentősen nőttek a jegybank bevételei

MNB, Magyar Nemzeti Bank
Budapest, 2015. április 16. A Magyar Nemzeti Bank központi, Alpár Ignác-tervezte műemlék épületének keleti homlokzata, a főváros V. kerületében, a Hold utcában. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank féléves jelentése szerint az idei év első hat hónapjában 52,7 milliárd forint nyeresége képződött a magyar jegybanknak, ami 33,9 milliárd forinttal több, mint a múlt év azonos időszakában volt.
Vágólapra másolva!

Legnagyobb mértékben a kamateredmény javult, ami a monetáris politikai intézkedéseknek, illetve a devizatartalék-kezelésnek eredményre gyakorolt hatásával magyarázható.

A működési költségek félévi tényleges összege 20,863 milliárd forint, ami 7,5 százalékkal marad el a tervezettől és 2,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A költségnövekedés a személyi jellegű ráfordításoknál jelentkezett, amely egyrészt az üres álláshelyek betöltéséből adódóan az átlaglétszám 2,7 százalékos növekedéséből, másrészt területi bértömegkeretek emeléséből adódott. Csökkentek viszont a banküzemi általános költségek, leginkább az egyéb (főként kommunikációs) költségek körében.

illusztráció Forrás: MTI/Balaton József

Ez abból adódott, hogy 2018 első felében jelentős kiadással járt a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (és a bankjegycsere) program közösségi médiában folytatott kommunikációs kampánya, ugyanakkor a 2019-re tervezett nagyobb kampányok egyes elemei (pl.: Azonnali Fizetési Rendszer) az év későbbi részében, vagy jövőre valósulnak csak meg.

A normál üzletmenethez kapcsolódó idei beruházásokra jóváhagyott 7,153 milliárd forintból az első fél évben 2,543 milliárd forintot használtak fel,

aminek jelentős része informatikai eszközök beszerzéséhez, illetve különböző informatikai projektekhez kötődött. Emellett a biztonságtechnikai környezet fejlesztéseként folyamatban van a Szabadság téri épület és a Logisztikai központ biztonságtechnikai és informatikai rendszereinek felújítása és korszerűsítése - olvasható az MNB féléves jelentésében.