Elkezdtek kihátrálni a támogatók a Facebook valutája mögül

Zuckerberg, Facebook
Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks during a press conference in Paris on May 23, 2018. (Photo by BERTRAND GUAY / AFP)
Vágólapra másolva!
A Facebook még nyáron jelentette be, hogy digitális pénzt dobnak piacra Libra néven együttműködve a világ legnagyobb vállalataival. Azóta több ország döntéshozói is megtámadták a közösségi óriás terveit, tegnap pedig a PayPal már ki is hátrált a Libra mögül. Most Tim Cook, az Apple vezérigazgatója is bírálta Mark Zuckerberg legújabb próbálkozását.
Vágólapra másolva!

Korábban már megírtuk, hogy a Facebook áll az élén annak a hatalmas, rengeteg nagy tech- és pénzügyi vállalatot tömörítő konzorciumnak, amely rövidesen saját digitális pénzt dobna piacra.

Az ígéret arról szólt, hogy a pénzküldés és a pénzkezelés olyan egyszerű legyen globálisan, mint üzenetek és fényképek küldözgetése most a felhasználók között.

A napokban viszont felröppent a hír, hogy a Mastercard, a Visa és a Stripe is újragondolja a támogatást, a PayPal a hét végén viszont mindenféle érdemi magyarázat nélkül otthagyta a kezdeményezést. A cég tájékoztatása szerint továbbra is érdeklődve figyelik a Librával kapcsolatos fejleményeket, és a döntés ellenére is az egyik fontos partnere maradnak a Facebooknak.

A PayPalt a Financial Times értesülései szerint elsősorban két dolog aggasztotta: a Librán keresztüli pénzmosási lehetőségek, továbbá a Facebook illetékeseinek közönye a fizetőeszközzel kapcsolatos aggodalmakra és kritikákra.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója Forrás: AFP/Bertrand Guay

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szintén nekiment a Librának. A Les Echos francia újság kérdéseire válaszolva elmondta, hogy véleménye szerint a pénznek az országok kezében kéne maradnia és nem tetszik neki az ötlet, hogy egy magáncsoport fizetőeszközt hozzon létre.

Cook véleményét osztja Mark Cuban is, aki egyenesen veszélyesnek nevezte a Facebook kezdeményezését.

A döntéshozók részéről is komoly nyomás nehezedik a Facebookra. Nyáron a Reuters birtokába jutott egy igen különös amerikai törvénytervezet vázlata, amely megtiltaná a technológiai vállalatoknak, hogy pénzügyi szolgáltatásokat nyújtsanak, és ennek részeként például digitális fizetőeszközt sem bocsáthatnának ki. A törvénytervezet egyébként napi 1 milliárd dolláros büntetéssel sújtaná a szabályszegőket.

Mark Zuckerberg egy nemrégiben kiszivárgott céges dolgozói kérdezz-felelek alkalmával a Librával kapcsolatban azt mondta, hogy ugyan a médiában óriási felhajtás övezi a várhatóan 2020 elején bemutatkozó kriptovalutát, azonban zárt ajtók mögött már korántsem ennyire rossz a helyzet és úgy vélte, hogy sikerül majd dülőre jutni a döntéshozókkal is.