Szenzációs bejelentés, megtalálták a világ első matrjoska-gyémántját

2019.10.07. 14:01

Egy jakutföldi bányából került elő a matrjoska-gyémánt, a korábban soha nem látott drágakő, melynek belső magját egy másik, teljes értékű gyémánt öleli körül, jelentette be az Alrosa, az orosz gyémántipari vállalat.

A Mining.com arról számol be, hogy egy Jakutszk városában működő gyémántkereskedő vállalat figyelt fel a kőre, és juttatta el azt az Alrosa geológiai feltárásokkal és vizsgálatokkal foglalkozó részlegének. Ott a szakemberek számos speciális elemzést lefuttattak a találaton, és megállapították, korábban soha nem tapasztalt jelenséggel állnak szemben.

Jelenlegi elméletük szerint ugyanis a kőben először a belső gyémánt alakult ki, ami köré a növekedés egyik későbbi fázisában, egy másik gyémánt képződött, aprócska légréssel a két réteg között.

Éppúgy, ahogy az orosz matrjoska babáknál látni, amikor az egyik magában rejt egy még kisebbet, az pedig egy annál is kisebbet.

Ennél pontosabbat egyelőre a szakemberek se tudnak mondani, csupán azt, hogy a lelet meglehetősen idős, legalább 800 millió éves. Az Alrosa munkatársai két hipotézist fogalmaztak meg arra nézve, hogyan alakulhatott ki a légtér a külső és belső gyémánt között.

Az egyik szerint a köpeny ásványa növekedésének szakaszában körbeölelte a belső gyémántot, majd később feldódott a Föld felszínén pihenve, létrehozva a sajátos szerkezetet. A másik szerint egy porózus polikristályos gyémánt anyagréteg alakult ki a gyémánt belsejében, ami a nagyon gyors növekedésnek volt köszönhető. Ezután a sokkal agresszívabban fejlődő köpeny feloldotta azt, kialakítva a külső gyémántot, és lehetővé téve a kisebb belsőnek szinte a szabad mozgást az üregben, a matrjoska babához hasonlóan - mondta el az Alrosa egyik vezető szakembere, aki hozzátette, hogy tudomásuk szerint soha korábban még nem találtak ilyen követ a gyémántbányászat globális történetében.

A lelet azonban komplex és rendhagyó struktúrája ellenére, meglehetősen kicsi, és csak 0,62 karátos.