Rázós volt a múlt hét a tőzsdéken

2019.10.07. 13:03

Kifejezetten rázós hetet tudhatnak maguk mögött a nemzetközi pénz- és tőkepiacok. Nem elég, hogy sorozatosan jelennek meg egyre rosszabb adatok az eddig válságállónak tűnő amerikai gazdaságról, a WTO engedélyével az amerikai kormány büntetővámokat vetett ki bizonyos európai termékekre az Airbus évtizedekkel ezelőtti tiltott támogatása miatt.

Mindezek hatására meredeken zuhant a BUX a múlt hét első három napján, majd a hét hátralevő részében sikerült valamelyest stabilizálódni. A BUX 40.900 pont közeléből szerdáig 39.400 pontra esett vissza, majd pénteken igyekezett megközelíteni a 40.000 pontos lélektani határt, ezzel 2,6 százalékot veszített értékéből.

A hét első felében 12.800-ról 12.400 forintig esett vissza az OTP, de pénteken már felfelé korrigált, így a hetet 1,8 százalékos csökkenéssel zárta. A Mol 2970-ről 2800 forintra zuhant, de a fontos technikai támasz megtartotta, így sikerült felette zárnia a hetet. Azonban ezzel együtt is 3,9 százalékos veszteséget szenvedett el a magyar olajpapír.

Fotó: Mudra László [origo]

A Richter 5000 forint feletti szintről esett 4800 forint alá, majd pénteken a gyógyszergyártó árfolyama is kissé felfelé korrigált. Végül összesen 3,4 százalékkal került lejjebb a múlt héten. A legjobban a Magyar Telekom tartotta magát, amely szűk sávban oldalazva a hét egészét tekintve 0,3 százalékkal emelkedett.

Túlshortolták a forintot, zárták a pozíciókat

A hét elején még a történelmi mélypont közelében oldalazott a forint, azonban a hét közepi hangulatromlás már érdemi erősödést okozott, ami első ránézésre eltér az eddigi folyamatoktól. A háttérben részben az állhat, hogy a befektetők túlshortolták a forintot, és ezeket a pozíciókat elkezdték lezárni.

Az alacsony hazai kamatszint miatt sok befektető úgynevezett carry trade pozíciót építhetett fel, amelynek során a forint kölcsönvételével és eladásával magasabb hozamú eszközökbe fektethettek be, ezek zárásával pedig vissza kell venniük a forintot.A forint ugyanakkor a zlotyval és más feltörekvő devizákkal is együtt erősödött annak hatására, hogy a kiábrándító amerikai adatok miatt újra felerősödtek a Fed kamatcsökkentésével kapcsolatos várakozások, ami kedvez a feltörekvő devizáknak.

Forrás: Shutterstock

A forint a 336-os szint közeléből 332-ig erősödött vissza az euróval szemben, majd kissé felette zárta a hetet, ami így 0,9 százalékos forinterősödésnek felel meg. A dollárral szemben pedig 1,2 százalékkal erősödött, mivel a dollár a gyenge amerikai adatok miatt veszített értékéből a főbb devizákkal szemben.
Hétfőn egyébként még enyhült a hangulat a nemzetközi piacokon, miután az amerikai kormány bejelentette, hogy hamisak a kínai részvények amerikai tőzsdékről való kivezetéséről szóló hírek. Az európai börzéket támogatta, hogy az euró két és féléves mélypontra süllyedt a dollárral szemben, valamint a JP Morgan felülsúlyozta az alulértékelt európai részvényeket.
Az európai tőzsdék a FTSE 100 kivételével 0,4-0,7 százalékkal emelkedtek. A vezető amerikai indexeket az Apple húzta fel, hogy jól indultak az iPhone 11 értékesítései; a tengerentúli börzék így 0,4-0,8 százalékos nyereséggel zártak.

Zuhanás váltotta fel az óvatos optimizmust

Kedden azután óvatos optimizmussal indult a kereskedés a nemzetközi piacokon, azonban meredeken lefordultak a váratlanul gyenge amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser index hatására. A konjunktúramutató a várakozásoktól messze elmaradva, tízéves mélypontra, 47,8 pontra zuhant, ami már jelentős visszaesést jelez előre az amerikai iparban, amely eddig nagyjából ellenálló volt a globális lassulással szemben.

Ennek megfelelően a lejtmenetet az ipari részvények vezették, de minden szektor esett az európai és az amerikai tőzsdéken egyaránt. Az európai tőzsdék 0,7-1,4 százalékkal, a tengerentúliak 1,1-1,3 százalékkal értékelődtek le.

Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Szerdán viszont már világszerte szakadtak a részvénypiacok a sorozatosan kedvezőtlen gazdasági adatokra és hírekre. Nem elég, hogy kedden az amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser index bőven a visszaesést jelző 50 pont alá került, az ADP ügynökség által közölt foglalkoztatási adatok is kissé alulmúlták a várakozásokat, miközben az előző havi adatot ugyancsak lefelé módosították.

Miután a WTO az Airbus tiltott támogatása miatt igazat adott az Egyesült Államoknak, hogy büntetővámokat vessen ki 7,5 milliárd dollárnyi európai termékre, a befektetők kifejezetten aggódva várták, hogy mely termékekre vetnek ki vámokat, ami az amerikai-európai kereskedelmi háborúhoz is vezethet.

Szakadtak az amerikai autógyártók a vártnál gyengébb értékesítéseik miatt. Mindezek mellett fokozta az idegességet, hogy Donald Trump demokrata kihívója, Bernie Sanderst kórházba került, illetve Észak-Korea kilőtt egy tengeralattjáróról indítható rakétát. Mindezek hatására az európai tőzsdék 2-3,2 százalékkal, az amerikaiak pedig 1,6-1,9 százalékkal zuhantak.

Felerősödtek a kamatcsökkentési várakozások

Enyhén pozitív hangulatban indult a csütörtöki kereskedés, mivel az elemzők szerint a bejelentett amerikai büntetővámok marginális hatással lehetnek az európai gazdaságokra. Így azon szektorok vezetésével, amelyek a várakozásokkal szemben kimaradtak a vámok alól, többnyire emelkedtek az európai részvénypiacok.

Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Kisebb emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék is, azonban több mint egy százalékot zuhantak a vártnál lényegesen gyengébb, de így is 50 pont felett maradó szolgáltatói beszerzési menedzser index hatására, ami felkorbácsolta a recessziós aggodalmakat. A zárásig azonban fokozatosan emelkedtek az indexek, mivel felerősödtek a Fed további kamatcsökkentésével kapcsolatos várakozások, így az október végi újabb 25 bázispontos kamatvágás beárazott valószínűsége 40-ről 90 százalék fölé ugrott. A vezető amerikai indexek végül 0,47-1,12 százalék közötti emelkedéssel zártak.

Pénteken tovább javította a hangulatot, hogy nem okozott nagyobb csalódást a kulcsfontosságú amerikai munkapiaci adat, ami továbbra is megfelelő bővülést mutat. Az amerikai kormány pedig megnyugtatta a befektetőket az október második hetében zajló amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások előtt. Az európai tőzsdék a múlt héten 2,4-3,6 százalékos, a vezető amerikai indexek közül pedig a Dow Jones és az S&P 500 0,9, illetve 0,3 százalékos veszteséget, a Nasdaq 0,5 százalékos nyereséget ért el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK