A vállalati felvásárlások és összeolvadások piaca jelentősen lelassult 2019 harmadik negyedévében. Ezzel együtt viszont az üzletek átlagos mérete emelkedett. Idén eddig ez volt az öt legnagyobb összeolvadás.

Annak ellenére, hogy a legutóbbi negyedévben jelentősen behúzták a féket a vállalatok, és beszakadt a felvásárlások és összeolvadások (M&A) piaca, így is volt idén számos elég komoly üzlet. Ráadásul ezek közül néhány akár teljes iparágakra is komoly hatással lehet – ide tartozik például a gyógyszeripar vagy a védelmi szektor – írja a Business Insider.

Az idei első három negyedévben a globális M&A piac mérete 2490 milliárd dolláros volt – derül ki a Mergermarket adataiból. Ez igen komoly, 11,4 százalékos csökkenésnek számít a megelőző év azonos időszakához képest. A legnagyobb zuhanást azonban az idei harmadik negyedév hozta össze. A legutóbbi három hónapban az összesített méret 21,2 százalékkal 622 milliárd dollárra csökkent.

Emelkedett az üzletek átlagos méreteForrás: 123rf.com

Ezzel együtt viszont az üzletek átlagos mérete 424,6 millió dollárra izmosodott az egy évvel korábbi 380,1 millió dollárról. Mi több, ez az átlag a valaha mért legnagyobb szám. Következésképpen a Mergermarket adataiból az derül ki, hogy idén a tavalyinál sokkal kevesebb az üzletek darabszáma, azonban a megvalósult üzletek sokkal nagyobbak az egy évvel korábbiaknál.

Mindez arra utal, hogy a továbbra is erős részvénypiaci környezetben, illetve a kedvező hitelpiaci kondíciók eredményeként a vállalatok óvatosan, de elkezdték játékba hozni a készpénzállományaikat.

Az üzletek mérete tehát egyre nagyobb, köszönhetően annak, hogy a társaságok vagy további növekedést kívánnak elérni, vagy igyekeznek bebiztosítani a jövőbeni túlélésüket – mondta Beranger Guille, a Mergermarket igazgatója.

A top5-ös lista utolsó helyén az Occidental Petroleum és az Anadarko Petroleum üzlete áll az energiaszektorból, 54,4 milliárdos értékkel.

Az Aramco üzlete is bekerült a top5-beForrás: UIG via Getty Images/Myloupe

A negyedik helyet a világ legnagyobb olajcégének tartott Saudi Aramco, illetve a Saudi Basic Industries Corporation üzlete adta, 70,4 milliárd dollárral.

A bronzérmes üzlet a gyógyszeriparban jött létre az AbbVie és az Allergan összeolvadásával. A tranzakció értéke összesen 86,3 milliárd dollárt tett ki.

A második helyre egy védelmi szektorbeli összeolvadás futott be. Az United Technologies és a Raytheon üzlete ugyanis 88,9 milliárd dollárba került.

Végül az aranyérmes M&A üzlet szintén a gyógyszeriparból került ki. Az idei év eddigi legnagyobb tranzakcióját a Bristol-Myers Squibb és a Celegne üzlete jelentette 89,5 milliárd dollárral.