Kedden jelentette be a hongkongi tőzsde, hogy lemondta 39 milliárd dolláros kéretlen vételi ajánlatát a londoni tőzsdére, mivel a London Stock Exchange (LSE) vezetőségét nem győzte meg az ajánlat – írja a CNBC.

A múlt hónapban tett meglepő ajánlat azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy meghiúsulhat a londoni tőzsde 27 milliárd dolláros felvásárlási ajánlata a Refinitiv adatgyűjtő és elemző cégre.

IllusztrációFotó: Mudra László [origo]

A Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEX) nyilatkozatában hangsúlyozza, hogy a két tőzsde kombinációja stratégiai szempontból kényszerítő fontosságú.

A HKEX csalódott, hogy nem tudott a londoni értéktőzsde vezetésével egy közös jövőképet kialakítani" – olvasható az ázsiai társaság közleményében.

A szakértők korábban rendkívül kevés esélyt láttak a felvásárlásra. A londoni részvényesek úgy vélték, legalább 20 százalékkal kellene emelni a vételi ajánlaton, hogy komolyan fontolóra vegyék
A hongkongi tőzsde részvényei 2,7 százalékkal emelkedtek a hír bejelentése után.

A brit törvények értelmében a HKEX legalább hat hónapig nem tehet újabb ajánlatot a londoni tőzsdére, kivéve, ha ezt az LSE maga kéri vagy egy másik társaság is vételi ajánlattal áll elő.