A Liget Budapest Projekt részeként elkészült Magyarország egyik legkomplexebb és legkorszerűbb játszótere a Városligetben. A játszótér az őszi tanítási szünet első napján, október 26-án nyitja meg kapuit a családok előtt. A több mint 13 ezer négyzetméteres parkrészbe közel félszáz különleges játékelemet állítottak fel, köztük minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat.

„A nagymúltú közparkban most egy olyan korszerűen és innovatívan felszerelt, ingyenesen használható játszótér készült el, amely a világ bármely táján megállná a helyét" - mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

A 13 ezer négyzetméteres játszótér nem csak méretével, de különleges felszereltségével is kitűnik a közparkokban található játszóterek közül. Az összesen mintegy 50 játszóelemet úgy válogatták össze, hogy korosztályonként csoportosítva megfelelően fejlesszék a kulcskompetenciákat és a kognitív képességeket. 6 különféle csúszda, 10 féle hinta és körhinta, 4 féle forgójáték, 3 homokozó, 7 féle egyéni és páros rugós játék, 2 darab egyedi tervezésű, fél tucat elemből álló nagy köteles-mászó komplexum, 10 földbe süllyesztett trambulin és hosszan kanyargó patak zsilipekkel és vizes játékokkal várja a gyermekeket. A játékelemek egy része speciális, integrált kialakítású, tehát az egészséges és fogyatékkal élő gyermekek együtt tudnak rajtuk játszani. A rendhagyó játékok egy része arra is alkalmas, hogy a család közösen játsszon, a különleges hálós szerkezetek elbírják a szülők a súlyát is.

A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspiráltForrás: Liget projekt

A Liget Budapest Projekt közel 1000 szakember: építész, tájépítész, előkészítő mérnök és sok más szakértő összehangolt munkája eredményeként valósul meg - mondta Gyorgyevics Benedek a Városliget Zrt. vezérigazgatója. „Az előkészítő fázisban több mint 140 civil szervezettel egyeztettünk a tervekről és a tőlük beérkezett fél ezret is meghaladó javaslatok, kérések 95 százalékát be tudtuk építeni a megvalósítás során. A Nagyjátszótér tervezési folyamatában gyerekpszichológusok, tájépítészek, pedagógusok és maguk a gyermekek vettek részt annak érdekében, hogy egy modern, integrált játszóbirodalom jöjjön létre, amely vonzó helyszínt kínál a családok rendszeres szabadidős tevékenységéhez".

Elkészült Európa egyik legkomplexebb és legkorszerűbb játszótere a Városligetben a Liget Budapest Projektnek köszönhetőenForrás: Liget projekt
Régészeti játékok, okoscsúszda és pelenkázó
A kisebbek homokos játszórészében előásható őskori régészeti leleteket imitáló fosszília-másolatok ösztönzik játékosan a tanulásra a kicsiket. A SMART-megoldások kiemelhető az okos-csúszda, mely méri a sebességet.
A Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye által inspirált központi mászóka mellett további nagyméretű mászóelemek is helyet kaptak a parkban, például a nagyobbaknak két csúszdatornyot egyedileg kialakított, többszintes háromdimenziós mászóhálóval kötötték össze. A különleges játékelemek az önfeledt játék mellett a mozgáskoordináció fejlesztését is célozzák.
A baba-mama hintával akár már pár hónapos babák is ringatózhatnak, a parkrészben pedig szoptatásra és pelenkázásra alkalmas alkalmas részeket különítettek el. A játszótér akadálymentesített.

A Nagyjátszótér bemutató videója:

A Nagyjátszótér a Városliget dél-keleti részén, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen kapott helyet, melynek köszönhetően minden környező sétányról könnyen és akadálymentesen megközelíthető. A gyerekek biztonsága érdekében a területet egy másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítés védi, melyen öt bejáratot alakítottak ki. A játszótér szerkezetét úgy tervezték, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik a gyerekek mozgását. A külső részek felé haladva pedig a nagyobb gyerekek számára találhatóak attrakciók. Más, ingyenesen használható játszóterekhez képest a városligeti Nagyjátszótéren animátorok segítik majd a biztonságos játékot és a családok eligazodását.

Minden korosztály számára külön csúszdarendszereket telepítettekForrás: Liget projekt

A játszóeszközöket Európa legelismertebb, nagy tapasztalattal rendelkező cégei gyártják és szállítják, azok mindegyike biztonságos, és megfelelnek a legszigorúbb hazai és európai uniós szabványoknak.

Gyorgyevics Benedek kiemelte, hogy a Nagyjátszótér megnyitása az első jelentős mérföldkő a család- és gyermekbarát Városliget kialakításához vezető úton. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően összesen 7 új játszótér kap helyet a megújuló parkban.