Az élelem a legjobb fizetőeszköz - vallja Rendek Olga, aki férjével együtt 30 éve gazdálkodik a Felső-Kiskunsági Homokhátságon, a Rendek család egykori tanyáján. Gyakran mangalica hússal, vagy kolbásszal fizetnek a fogtömésért a fogorvosnak és élelem az ára az angol nyelvóráknak is - írja a Magyarmezogazdasag.hu.

Rendekék a hagyományos, vegyszermentes ökogazdálkodás elkötelezett hívei és művelői 1993 óta. Gazdaságukat Kerekegyháza – Kunpusztán találhatjuk meg, ahol a nemzeti parki védjegyes mangalica kolbászt is készítik. Nem is járnak piacra a húsáruval, helyben el tudják adni.

A ritka mangalica hús egyben kitűnő fizetőeszközül is szolgálhat - vallja Rendek Olga Kerekegyháza-Kunpusztán (a kép illusztráció)Forrás: AFP/Peter Kohalmi

A tanyán három szarvasmarhát, 8 mangalica disznót, 18 süldő malacot, egy kisebb rackanyájat és többféle baromfit nevelnek. A nagyszülők 130 éves parasztházában búbos kemencét építettek és Tanyamúzeumot rendeztek be.

A Magyarmezőgazdaság.hu egy videót is készített velük.

Van, akinek a környéken tejelő tehene van, így Rendekék a tejért hússal, vagy zöldséggel fizetnek. Ám van olyan szomszédjuk is, aki a Tanyamúzeum belépőjét vásárolja tőlük lótrágyáért cserébe.

Forrás: Magyarmezőgazdaság.hu