Ezekben a városokban élnek a szupergazdagok

San Francisco, Lombard Street
Vágólapra másolva!
A világ leggazdagabbjainak közel 20 százaléka a Föld mindössze 10 városában él. Ráadásul a tavalyi top10-es listán szereplő városok közül csupán egy olyan volt, ahol csökkent a számuk, a többiben mind növekedés volt tapasztalható – derül ki egy friss jelentésből.
Vágólapra másolva!

A világ leggazdagabb magánszemélyeinek 18,9 százaléka mindössze 10 városban tömörül – derül ki a Wealth-X 2019-es jelentéséből. Az országok tekintetében egyébként hasonló a helyzet, bár ott az Egyesült Államok magasan listavezető.

A jelentésben szereplő „szupergazdagok" azok a magánszemélyek, akiknek nettó vagyona eléri a 30 millió amerikai dollárt.

A tavalyi adatokhoz képest idén jelentősen csökkent a Hongkongban élő szupergazdagok száma, azonban a maradék 9 városban 2,6 százalékos átlagos növekedés volt megfigyelhető. A top10-es lista alapján az látszik, hogy az USA erősen vezeti a mezőnyt, míg Európa és Ázsia verseng a második helyért. Íme, a 10 város, ahol a világon a legtöbb szupergazdag él.

10. Dallas (Egyesült Államok)

A Texas államban található városban 2705 szupergazdag lakik, ami 2,9 százalékos létszámnövekedés a megelőző évi jelentéshez képest. Bár a texasi vagyonos lakosság száma csupán harmada az olyan amerikai központokénak, mint New York vagy Kalifornia állam, a dallasi szupergazdagok mégsem elhanyagolhatóak, aminek köszönhetően a város befért a legerősebb 10 település közé.

9. Washington DC (Egyesült Államok)

Az USA fővárosának összvagyona az elmúlt időszakban megtriplázódott.

Ezzel párhuzamosan a városban 2785 szupergazdag élt, ami 1,8 százalékos növekedésnek felelt meg.

A Washingtonban tapasztalható vagyonrobbanás elsősorban a kormányzathoz kötődő üzletek megugrásának, valamint a technológiai cégek térnyerésének tudható be.

8. San Francisco (Egyesült Államok)

A kaliforniai város az idei év végére több ezer új milliomosnak adhat otthon az év végére – derül ki az elemzésből. A szupergazdagok létszáma 2925 fő volt, 3,7 százalékos növekedés mellett.

San Franciscóban a technológiai cégek erősen megdobták a vagyonokat Forrás: Photononstop/Brigitte Merle / Photononstop/Brigitte Merle

San Franciscóban a vagyongyarapodás világosan a technológiai cégek felfutásának köszönhető. Nem véletlen, hogy a város nem csupán az egyik leggazdagabb, de a legdrágább településnek is számít az Egyesült Államokban. Olyannyira, hogy a helyi lakosság szerint 4 millió dolláros vagyon alatt nem is beszélhetünk gazdagságról a városban.

7. Chicago (Egyesült Államok)

Illinois állam központjában közel 3 százalékkal (pontosan 2,9) 3350 főre bővült a szupergazdagok összlétszáma. Ez részben annak köszönhető, hogy

Chicago ad otthont a Középnyugat leggazdagabb külvárosi térségének, amivel az USA egészében is előkelő helyen áll.

Érdekesség azonban, hogy a városban hatalmas a vagyoni egyenlőtlenség. A lakosság leggazdagabb 1 százaléka évi több mint 600 000 dollárt keres, míg 21 százalék a szegénységi küszöb alatt él.

6. Párizs (Franciaország)

Egészen a hatodik helyezettig kellett várni arra, hogy megjelenjen az első nem amerikai város. Franciaország fővárosa elsősorban az élelmiszer-, a divat-, valamint a luxusiparnak köszönheti a szupergazdagokat. A számuk egyébként 0,1 százalékkal 3955 főre emelkedett.

Bernard Arnault, az LVMH vezetője Forrás: AFP/Eric Piermont

Párizs ad otthont tehát olyan milliárdosoknak, mint például az LVMH alapítója és vezérigazgatója, Bernard Arnault. De a vagyonos magánszemélyek többsége szintén a luxus- és divatszektorból kerül ki.

5. London (Egyesült Királyság)

A brit főváros nem csupán Európa vezető települése a szupergazdagok létszámát tekintve, de a listán vele lépjük át a 4000 fős határt is. Londonban 5,4 százalékkal nőtt a vagyonos lakosság száma, és elérte a 4035 főt.

Ráadásul a top10-es listán London produkálta a legnagyobb éves növekedést, köszönhetően a dollárban elszámolt vagyongyarapodásnak.

A nemzetközileg erősen integrált londoni pénzügyi szektor és a devizahatás tehát rendesen megdobta London erejét a szupergazdagok terén.

4. Los Angeles (Egyesült Államok)

Az amerikai városok között Los Angeles számít az ezüstérmesnek, és a kaliforniai várossal az 5000 fős határt is átlépjük. Los Angelesben 0,9 százalékkal nőtt a szupergazdagok létszáma, elérve az 5295 főt.

Bár Los Angeles a harmadik leggyengébb növekedési számot hozta össze éves alapon, az olyan közkedvelt térségek, mint Malibu és Santa Monica még mindig az amerikai vagyonosok gyűjtőhelyeinek számítanak.

3. Tokió (Japán)

A japán fővárosban tömörül az ország vagyonos lakosságának 40 százaléka. Tokióban 4,5 százalékkal 7090 főre bővült a szupergazdagok száma az elmúlt évben.

Tokió tömöríti a japán szupergazdagok egy jelentős részét Forrás: AFP/Photononstop/Calle Montes

A koncentráció oka, hogy Tokió számít a japán telekommunikációs, elektronikai és kiadói szektor központjának – írja a Wealth-X jelentése.

2. Hongkong

Az ázsiai városállam igen speciális helyzetben van az idei listán. Egyrészt azért, mert különleges közigazgatási területként nemcsak a városok, de az országok listájára is fölkerült. Másrészt az egyetlen olyan település volt a friss összesítésben, ahol csökkent a szupergazdagok száma.

Az igen jelentős, 10,6 százalékos zuhanás eredményeként tavaly már csak 8950 vagyonos magánszemély élt Hongkongban.

Ezzel pedig a városállam el is veszítette a 2017-es vezető helyét, köszönhetően elsősorban az ázsiai részvénypiacok és a kínai gazdaság gyengélkedésének.

Ennek ellenére a hongkongi szupergazdagoknak nem kell unatkozniuk. A divatos lóversenyek mellett ugyanis 82 darab Michelin-csillagos étterem üzemel a városállamban.

1. New York City (Egyesült Államok)

Hongkong mélyrepülésével New York szerezte meg az első helyet az idei listán. Az USA pénzügyi központjában ugyanis 1,3 százalékkal 8980 főre duzzadt a szupergazdagok összlétszáma.

New York átvette a vezetést Hongkongtól Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

New York nem csupán amerikai, de globális pénzügyi centrum is, ráadásul az Egyesült Államok legnagyobb belső gazdasági térsége. A metropolisz azonban nem kizárólag a pénzügyi szektor miatt erős, de az intenzív luxus-, kulturális, valamint ingatlanpiaca miatt is.

New York és térségében egyébként több dollármilliárdos él, mint bármely országban a Földön – leszámítva Kínát és Németországot.