Elkezdődött az egyetemi botrányban érintettek pere

Court appearance of actresses Felicity Huffman and Lori Loughlin, accused of paying bribes to get daughters into a good university Horizontal ARRIVAL COURTHOUSE
(FILES) In this file photo taken on April 3, 2019, actress Felicity Huffman exits the courthouse after facing charges for allegedly conspiring to commit mail fraud and other charges in the college admissions scandal at the John Joseph Moakley United States Courthouse in Boston. - Actress Felicity Huffman and a dozen other parents agreed on April 8, 2019 to plead guilty to using bribery to get their children into prestigious universities. Huffman, 56, best known for her role in the "Desperate Housewives" series, agreed to plead guilty to paying $15,000 to help her eldest daughter get better scores on the SAT college entrance exam, the Massachusetts Department of Justice said in a statement. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)
Vágólapra másolva!
Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy az Egyesült Államokban márciusban hatalmas botrány robbant ki. Az amerikai igazságügyi minisztérium akkor ötven embert vádolt meg azzal, hogy részt vettek a történelem egyik legnagyobb egyetemi felvételi csalásában. A vádirat szerint több tucat tehetős üzletember és híresség is pénzt adott egy összekötőn keresztül a legrangosabb egyetemeknek, hogy gyereküket felvegyék.
Vágólapra másolva!

Mint kiderült, Wiilliam Singer áll az Egyesült Államok történetének egyik legjelentősebb felvételi csalása mögött, aki éveken át segített a gazdag és híres emberek gyerekeinek bekerülni az olyan neves egyetemekre, mint a Yale, a Stanford, a USC vagy a UCLA.

Az esetek többségében ezt a sportösztöndíjakkal való trükközés révén tudták elérni,

ehhez pedig szorosan együttműködtek az egyetemek sportért felelős részlegével. A tanulók általában olyan kevésbé sikeres csapatokba kerültek be az egyetemeken, amelyek egyébként sem rendelkeztek elég jelentkezővel, mivel nem számítanak sikersportágaknak.

Így lehet az, hogy 200 ezer dollárért a szülők bevásárolták fiukat a USC evezőcsapatába, és ezzel magára az egyetemre is, pedig semmilyen sport tapasztalata nem volt előtte. Egy másik esetben egy lány, aki életében sohasem focizott, hirtelen a Yale Egyetem célpontja lett, majd hamarosan sportösztöndíjat is kapott a világ egyik legjobb felsőfokú intézményében.

Ez a szülőknek nagyjából 1,2 millió dollárjába kerülhetett.

Nemcsak a sportösztöndíjakkal, hanem az felvételi tesztekkel is csaltak. A University of Southern California egyik jelentkezőjével például 50 ezer dollárért cserébe egy tanulási zavarokkal rendelkező fiatalok számára készített tesztet töltettek ki, pedig valójában egészséges volt.

Lori Loughlin Forrás: AFP/2015 Getty Images/Angela Weiss

Összességében a szülők nagyjából 25 millió dollárt fizettek Singernek 2011 és 2019 februárja között. Singer már márciusban bűnösnek vallotta magát és akkor kijelentette, hogy két módja van bekerülni egy jó egyetemre: az első ajtón vagy a hátsó ajtón. Akinek az első verzió nem sikerült, annak még mindig volt esélye az általa felépített rendszernek köszönhetően.

Az FBI összesen több mint 50 szülőt vádolt meg azzal, hogy részesei voltak a Singer által kialakított körnek.

A vádlottak között több híresség is szerepel, köztük Lori Loughlin is, aki - az FBI szerint - divattervező férjével, Massimo Giannullival közösen félmillió dollárt fizetett azért, hogy lányukat felvegyék a University of Southern Californiára.

Egyenlőre úgy tűnik, hogy Loughlin, aki több népszerű sorozatban is játszik, akár letöltendő büntetést is kaphat. Korábban egy amerikai bíróság már két hét börtönre ítélte a Született feleségek sztárját, Felicity Huffmant, az ügyészség szerint azonban Loughlin büntetése ennél sokkal keményebb lehet. Huffman esetében csak a lánya felvételi vizsgájával csaltak, Loughlinnál viszont csalások sorozatát követték el.