A pekingi kormány adatai szerint a kínai turizmus az október elején tartott Arany Hétnek is nevezett hosszú ünnepi időszak alatt némileg új lendületet vett, azonban az idegenforgalom növekedése a vártnál gyengébb – összegzi a CNBC.

A kulturális és idegenforgalmi minisztérium szerint a kínai turisztikai helyszíneken 782 millió látogatás történt az ünnep alatt, ami hét százalékkal több, mint tavaly, ugyanakkor jóval alacsonyabb, mint a korábban várt kilenc százalékos növekedés, és még inkább elmarad a 2017-es tíz százalékos bővüléstől.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Ri Xi

A Kereskedelmi Minisztérium szerint a kiskereskedelem, valamint az élelmiszerek és italok értékesítése október első hetében 8,5 százalékkal ugrott 212,7 milliárd dollárra, de ez másfél százalékkal lassabb növekedés, mint azt a hivatal korábban várta.

A kínai hatóságok megpróbálják fellendíteni a belföldi fogyasztást annak érdekében, hogy támogassák a gazdasági növekedést. Röviddel a márciusi kormányülés után bejelentették, hogy a május elsejei munka ünnepét két  pihenőnappal megtoldják, és ezeket a munkanapokat hétvégére cserélik, ami gyakori lépés az országban.

Ugyan a tengerentúlra utazó kínai turisták számáról nincs pontos adat: a legjobb esetben pár millióval több kínai utazott külföldre, míg a legrosszabb becslések szerint a turisták száma tíz százalékkal csappant meg. 2018-ban a külföldre utazó kínaiak száma meghaladt a hétmilliót - a Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium adatai szerint.

IllusztrációForrás: AFP/Isaac Lawrence

Ugyanakkor a kínai Bevándorlási Igazgatóság adatai szerint az ünnep első hat napja alatt az emberek határátlépésének száma 15,1 százalékkal csökkent,  a tavalyi mintegy hatmillióhoz képest.

A minisztérium jelentéséből kiderül, hogy a korábbi évekhez képest a turisták ezúttal inkább a pihenésre fókuszálnak és a kevésbé ismert helyekre voltak kíváncsiak,  például Horvátországra vagy Szlovákiára.

Ugyanakkor a kínai turisták idén az Alipay fizetési alkalmazás segítségével többet költöttek pihenésük során, mint tavaly. Egészen pontosan fejenként 15 százalékkal többet, mintegy 350 dollárt (106 ezer forint) fizettek utazásuk alatt.