A Reuters információi szerint az IKEA Ljubljanában, Szlovénia fővárosában nyit majd boltot egy éven belül, így végre a szlovénok is megtapasztalhatják, hogy milyen is az ikeás bútor-összeszerelés, annak minden előnyével és hátrányával.

Az IKEA a tervek szerint már ebben a hónapban megkezdi az első szlovén áruházának építését, a projekt pedig várhatóan egy éven belül el is készül.  A vállalat szlovén áruháza Ljubljanában lesz, és mintegy 300 embernek ad majd munkát.

A beruházás 90 millió euróba kerül. A Reuters megjegyzi, hogy az IKEA-nak vannak áruházai a Szlovéniával szomszédos Olaszországban, Ausztriában, Horvátországban és Magyarországon.

A 24ur.com még augusztus elején számolt be arról, hogy az IKEA megkapta a szükséges engedélyeket az áruház megépítéséhez. Az üzlet a BTC City nevű bevásárlóközpontban lesz a szlovén fővárosban, az építéséhez szükséges anyagok nagy részét pedig a cég várhatóan helyben szerzi be és az építkezésen dolgozók is szlovénok lesznek - írja a student.si.

illusztrációForrás: ONLY FRANCE/SERGE ATTAL/ ONLYFRANCE.FR/Serge Attal

Az IKEA számára a szlovén árruház megépítésénél a környezetvédelem is fontos volt, ezért az építéshez időtálló anyagokat alkalmaznak, a fűtéshez geotermikus energiát használnak majd és 23 féleképpen fogják szelektálni a hulladékot. Emellett lesz saját tisztítóberendezése is az áruháznak, a mosdók esővízzel működnek majd és a megszokottnál 30 százalékkal több ablak kerül az épületre, hogy a nappali fényt is használhassák a természetes világításhoz.