Így küzdenek Kaliforniában az egyszer használatos műanyag ellen

2019.10.11. 07:02

Az ország legnépesebb államának szállodáiban ezentúl nem lehet apró samponos, vagy tusolós flakont találni egy új törvény értelmében – összegzi az ABCNews.

Gavin Newsom kormányzó a héten jelentette be az új törvényt, amely 2023-tól lesz hatályos. A törvény értelmében a több mint ötven szobával rendelkező szállodák ezentúl 

nem készíthetnek be a fürdőszobákba apró, műanyag flakonban sampont és testápolót a vendégeknek.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A kevesebb mint ötven szobával rendelkező hotelekben 2024-től vezetik be a szabályozást.

Ahol nem tesznek eleget a törvénynek, ott elsőként 500 dolláros (151 ezer forint), majd később 2 ezer dolláros (600 ezer forint) büntetésre számíthatnak.

Korábban a világ több ismert szállodalánca is úgy döntött, hogy ezentúl nem használnak apró, műanyag flakonokat a szobákban. Tavaly a Walt Disney jelentette be, hogy száműzi a kis üvegcséket a szállodáiból. A Marriott International 2020 decemberéig leáll a kis műanyag flakonok használatával, a Holiday Inn 2021 év végéig vezeti be ugyanezt, becslésük szerint közel 200 millió apró műanyag tartótól szabadulnak így meg.

IllusztrációForrás: Carlsberg

Kaliforniában korábban már több intézkedést hoztak az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatban, például az élelmiszerboltokban már nem adhatnak ingyen műanyag zacskót, a korábbi kormányzó, Jerry Brown pedig törvényt fogadott el arról, hogy az éttermek ezentúl csak a vendégek külön kérésére adhatnak műanyag evőeszközöket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK